UPDATE Infanta Cristina a Spaniei, trimisă în fața instanței pentru delicte fiscale

Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe al VI-lea, a fost trimisă în fața justiției pentru delicte fiscale, o premieră în istoria familiei regale, a anunțat luni Tribunalul din Palma de Mallorca, din Insulele Baleare, unde este instrumentată 'Afacerea Noos', informează AFP.

Foto: (c) rtve.es

Infanta Cristina de Bourbon, 49 de ani, este urmărită în justiție alături de soțul ei, Inaki Urdangarin, la patru ani după deschiderea anchetei, anchetă care a zdruncinat monarhia spaniolă și care vizează mașinațiunile desfășurate de societatea Noos, una fără scop lucrativ și prezidată de Urdangarin. În total, 17 persoane vor compărea în fața justiției.

'Judecătorul de instrucție numărul trei din Palma a ordonat astăzi începerea audierilor în afacerea Palma Arena. În ordonanța sa, el a trimis (în fața instanței) 17 persoane, în special pe Infanta Cristina', se spune într-un comunicat al Tribunalului Superior de Justiție din Insulele Baleare. Judecătorul însărcinat cu dosarul, Jose Castro, consideră că Infanta Cristina, al doilea copil al cuplului regal format din Juan Carlos și Sofia a Spaniei, a colaborat cu soțul ei în două delicte de ordin fiscal.

Infanta Cristina, mamă a patru copii, este a șasea în ordinea succesiunii la tron, ea nedorind să renunțe la acest drept al său. Parchetul a făcut în mai multe rânduri apel la deciziile lui Castro — subliniind că Infanta Cristina nu poate fi urmărită în instanță—, însă fără succes.

Dosarul Noos a fost deschis la 22 iulie 2010. În timpul anchetei privind finanțarea velodromului din Palma de Mallorca, judecătorul a dat peste contracte suspecte încheiate de Noos cu regiunile Baleare și Valencia, pentru organizarea unor congrese legate de sport. Aceste congrese ar fi permis emiterea de facturi false prin societăți-paravan, printre care Aizoon, deținută jumătate de Infanta Cristina și de soțul ei.

De atunci, afacerea a atârnat ca o sabie a lui Damocles deasupra familiei regale spaniole, ducând la punerea sub urmărire, în decembrie 2011, a lui Inaki Urdangarin, îndepărtat de la orice activitate oficială, iar apoi, în 3 aprilie 2013, și a Infantei Cristina, suspectată că a cooperat cu soțul ei.

Între timp, au mai fost date publicității fotografii care îl prezentau pe Regele Juan Carlos la vânătoare de elefanți în Botswana, în 2012, precum și e-mailuri între Juan Carlos și ginerele său, care dezvăluiau că acesta îi susținea activitățile în domeniul afacerilor.

Toate aceste scandaluri au constituit lovituri dure la adresa monarhiei, în condițiile în care spaniolii sufereau tot mai mult din cauza crizei economice.

Felipe al VI-lea, întronat la 19 iunie, s-a angajat să promoveze o monarhie 'cinstită și transparentă'. De la acea întronizare, la care nu a fost invitată, Cristina nu mai este oficial membră a familiei regale spaniole.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Ionuț Mareș)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

5 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade