UPDATE Preşedintele Ucrainei: Forţele armate ale ţării, în stare de alertă totală

UPDATE Preşedintele Ucrainei: Forţele armate ale ţării, în stare de alertă totală

El a subliniat că forţele armate ucrainene sunt în stare de alertă în eventualitatea unei intervenţii ruseşti.

Preşedintele, a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie să împiedice „terorismul" să se extindă dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe săptămâni de o insurecţie armată prorusă.

„Obiectivul numărul unu este să împiedicăm terorismul să se extindă din regiunile Doneţk şi Lugansk în alte regiuni", a declarat Turcinov în cadrul unei întâlniri cu guvernatorii. "Am decis deja să creăm miliţii teritoriale formate din voluntari în fiecare regiune", a continuat el.

Lângă Cernigov, la 37 de kilometri de graniţa cu Federaţia Rusă, sute de soldaţi în echipamente de camuflaj aşteaptă un atac al trupelor ruseşti, detaşate la 15 kilometri, pe partea cealaltă a frontierei. Aproximativ 3000 de militari ucraineni sunt pregătiţi în orice moment pentru o luptă cu armata rusă, în zona Cernigov, informează Kyiv Post. De partea cealaltă a graniţei, între 10.000 şi 12.000 de soldaţi ruşi aşteaptă ordinul de luptă, lângă Briansk. Ruşii beneficiază de 400 de vehicule blindate, inclusiv 100 de tancuri, şi un spital de campanie.

FOTO Cernigov, la graniţa cu Rusia

Trei drone ruse au zburat 15 kilometri în spaţiul aerian al Ucrainei, în ultimele săptămâni, iar ruşii şi-au intensificat exerciţiile în apropierea graniţei. Comandanţii brigăzilor ucrainene din Cernigov susţin că în urmă cu două zile, un vehicul blindat al armatei ruse s-a apropiat la 100 metri de frontieră.

„A fost o demonstraţie de forţă. Vor să ne trimită mesajul că sunt pe teritoriul lor şi nu avem dreptul să punem întrebări. Dar noi punem întrebări pentru că există un acord între Ucraina şi Rusia, care stipulează că niciun echipament militar nu se poate mişca fără explicaţii“, a declarat comandantul Ptytsia.

Forţele de ordine ucrainene au nevoie de recruţi

Oleksandr Turcinov le-a cerut „bărbaţilor patrioţi din Ucraina“ să se înscrie în rândurile Serviciului de Securitate şi ale Ministerului de Interne, anunţă unian.net. Preşedintele interimar de la Kiev a avut o întrunire cu reprezentanţii conducerii regiunilor, în scopul soluţionării crizei tot mai acute în care se adânceşte ţara sale, din cauza mişcărilor secesioniste din est.

„Facem apel la adevăraţii patrioţi care nu provoacă ravagii pe Internet şi sunt într-adevăr gata să-şi apere ţara sa. Invităm, mai ales cei care au activat în Ministerul de Interne, Serviciul Securităţii de Stat, Forţele Armate, să meargă şi să lucreze în organele de poliţie şi de securitate, să protejeze cetăţenii, care sunt vulnerabili la ameninţările teroriste", a spus Turcinov.

Apelul lui Turcinov apare în contextul în care autorităţile ucrainene au eşuat în repetate rânduri recâştigarea controlului asupra oraşelor ocupate de insurgenţii pro-ruşi. Liderul de la Kiev consideră că poliţia şi serviciul de securitate au nevoie să recruteze urgent membrii noi pentru a putea gestiona situaţia din regiunile de la graniţa cu Federaţia Rusă

Preşedintele a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie să împiedice "terorismul" să se extindă dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe săptămâni de o insurecţie armată prorusă.

"Obiectivul numărul unu este să împiedicăm terorismul să se extindă din regiunile Doneţk şi Lugansk în alte regiuni", a declarat Turcinov în cadrul unei întâlniri cu guvernatorii regiunilor.

El a spus că se teme de "acţiuni de sabotaj" din partea Rusiei, în timpul festivităţilor de la începutul lui mai.

"Există tentative de destabilizare a situaţiei la Harkov (est), Odesa (sud), Dniepropetrovsk (est), Zaporoje (sud-est), Herson şi Mîkolaiv (sud)", a subliniat el.

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au afirmat, tot miercuri, că au "descoperit" un grup de sabotori care pregăteau un atentat la marcarea victoriei, pe 9 mai.

"Criminalii se pregăteau să comită un atentat cu exploziv în momentul în care foşti combatanţi urmau să depună flori la monumentul celui de-al Doilea Război Mondial", la Mîkolaiv, a anunţat SBU într-un comunicat.

Turcinov a mai anunţat că "miliţii teritoriale alcătuite din voluntari" vor fi create "în fiecare regiune" ucraineană.

Cu o zi înainte, Turcinov a denunţat "lipsa de acţiune", chiar "trădarea" poliţiştilor în regiunile din est unde insurgenţii au luat cu asalt administraţiile publice în 12 oraşe, practic fără să întâmpine rezistenţă din partea forţelor de ordine.

Serviciul de presă al Primăriei din Kiev a anunţat că în noaptea de 30 aprilie în capitală vor avea loc aplicaţii militare tactice. În cadrul acestora în oraş se vor deplasa coloane de vehicule militare, se menţionează în informaţie.Nu se anunţă motivele pentru începerea acestor aplicaţii.

.Separatiştii avertizează că la Doneţk nu va avea loc scrutinul prezidenţial

Liderul prorus al "Republicii populare Doneţk", Denis Pucilin, a declarat că în această regiune din estul Ucrainei nu va avea loc niciun scrutin prezidenţial pe 25 mai, considerând că scrutinul este "nelegitim", relatează AFP.

"Organizarea scrutinului prezidenţial a fost decisă de un regim lipsit de legitimitate, astfel că şi scrutinul este nelegitim", a afirmat Denis Pucilin.

"Nu intenţionăm să participăm la acest scrutin şi nu se va desfăşura în regiunea Doneţk", a adăugat liderul separatist, aflat la Moscova pentru a asigura "susţinere mediatică" forţelor proruse din estul Ucrainei.

"Voi discuta cu politicieni ruşi în cursul vizitei următoare, după desfăşurarea referendumului pentru independenţa Republicii Doneţk", pe care separatiştii speră să îl organizeze pe 11 mai, a adăugat Pucilin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria