Venezuela e ÎN COLAPS!

Venezuela e ÎN COLAPS!

Scăderea abruptă a prețurilor petrolului a transformat situaţia economică dificilă a Venezuelei, într-una cumplită. Exporturile de petrol reprezintă 60% din veniturile bugetare ale țării. Potrivit UBS, există o probabilitate de 82% ca Venezuela să intre în colaps în mai puţin de un an, scrie portalul de ştiri american Business Insider.

Venezuela riscă să nu mai poată onora plățile către investitorii străini, în condiţiile scăderii veniturilor din petrol. În aceste condiţii, este o probabilitate de 82% ca Venezuela să intre în faliment. Economistul Rafael del Fuente a scris într-o notă recentă:

„După cum a recunoscut guvernul de la Caracas, economia s-a contractat cu 4% în primele trei trimestre ale 2014; inflația se apropie de 65%; deficitul fiscal a urcat peste 15% din PIB în majoritatea estimărilor; iar rata de schimb pe este de 180 de bolivari pentru un dolar, de aproape 30 de ori mai mare decât rata oficială Cencoex.”

Wall Street se uită și așteaptă, motiv pentru care anvergura termenului de 5 ani pe riscul de credit al Venezuelei - practic asigurarea datoriei – s-a gripat. Nu se întâlneşte în fiecare zi o astfel de situaţie gravă, spune Rafael del Fuente.

Între timp, pe măsură ce investitorii străini așteaptă ziua în care Venezuela îi cheamă şi le spune: "Îmi pare rău, nu avem bani", venezuelenii de rând suferă. Guvernul nu face nimic pentru a reduce inflația galopantă, cifrată la 60% și se înregistrează o puternică penurie de bunuri și alimente. Oamenii se adună la coadă zile în şir pentru a intra în magazine alimentare cu rafturi aproape goale.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă aruncă în aer PSD! Dezvăluiri fără perdea despre „păpușile” din fruntea partidului

2 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

3 SURSE Nicuşor Dan l-a dat afară din sala de şedinţe pe gândacul plantat de Firea, directorul economic al ALPAB…

4 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

5 Capra se crede crocodil / Olivia Steer îl ceartă pe Mircea Cărtărescu că nu știe să scrie!!! Răspunsul de mare b…