Venezuela/alegeri: Opoziția anticipează o victorie

Mai mulți reprezentanți ai opoziției din Venezuela au anticipat duminică noaptea victoria lor la alegerile legislative, scrutin în urma căruia chavismul ar putea pierde majoritatea parlamentară pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite AFP. La ora locală 22.00 (luni, 02.30 GMT), încă nu erau cunoscute rezultatele oficiale ale scrutinului pentru reînnoirea pentru cinci ani a celor 167 de deputați ai parlamentului monocameral de la Caracas.

"Rezultatele sunt cele pe care le-am așteptat! Venezuela a câștigat!", a afirmat pe Twitter fostul candidat la prezidențiale Henrique Capriles, lider al aripii moderate din vasta coaliție a opoziției Masa Unității Democratice (MUD).

Aceasta din urmă este favorită detașată la alegerile de duminică, într-un climat de gravă criză economică provocată de prăbușirea cursului petrolului, în această țară cu cele mai mari rezerve de țiței din lume.

"Cu multă umilință, seninătate, maturitate, să ne asumăm ce a decis Poporul", a adăugat Henrique Capriles.

"Ceea ce am făcut este un fapt istoric", a declarat la rândul său, în fața simpatizanților, candidatul opoziției Freddy Guevara.

"Am învins toate obstacolele. Campania cea mai nedreaptă din istoria Venezuelei a avut un sfârșit fericit", a spus el, insistând totuși asupra necesității de a aștepta rezultatele oficiale pentru a striga victorie.

Lilian Tintori, soția liderului aripii radicale a MUD Leopoldo Lopez, aflat în închisoare, a revendicat și ea victoria duminică seară.

"Am câștigat, am câștigat într-adevăr (...), dar nu știm ce va face guvernul, trebuie să își recunoască înfrângerea, dar este evident că nu vor", a declarat ea într-o înregistrare video publicată pe internet.

O eventuală victorie a opoziției va marca o cotitură istorică după ascensiunea la putere a chavismului în 1999, chiar dacă președintele Nicolas Maduro ar putea să limiteze ulterior prerogativele parlamentului pentru a contracara această victorie, cu riscul de a provoca proteste. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…

5 VIDEO „Să moară mama, 25.000 de euro am luat de la PSD”. Romică Țociu se laudă cu banii primiți la negru de la…