VIDEO FOTO De ce a căzut avionul iranian: „N-ar fi trebuit să zboare niciodată“. Embargoul american, principalul motiv din spatele tragediei

VIDEO FOTO De ce a căzut avionul iranian: „N-ar fi trebuit să zboare niciodată“. Embargoul american, principalul motiv din spatele tragediei

Avionul a fost construit în Iran

Zborul cu avionul rămâne cea mai sigură modalitate de călătorie. În Iran însă, accidentele aviatice se întâmplă foarte des, mai ales când vorbim despre cursele interne. Motivul principal? Embargoul impus de guvernul american asupra Iranului. Din acest motiv, Iranul nu poate achiziţiona nici avioane şi nici piese de schimb pentru aeronavele comericale de la companii americane.

În aceste condiţii, guvernul de la Teheran a început să colaboreze cu ruşii şi cu ucrainenii. După ce, în ultimele două decenii, Iranul a cumpărat avioane ruseşti, de câţiva ani, s-a trecut la fabricarea unor aparate de zbor chiar în Iran.

Avionul care s-a prăbuşit astăzi a fost o copie a modelului rusesc, Antonov 140, fabricat în Iran, în 2008. La câteva ore după tragedia în urma căreia 48 de oameni au decedat, un membru al parlamentului iranian a venit cu o serie de dezvăluiri şocante.

Ce a spus?

„Îmi pare rău de acest accident, dar acest avion n-ar fi trebuit să primească niciodată permisiunea de zbor. La primul zbor-test, efectuat acum câţiva ani, un model identic fabricat în Iran s-a prăbuşit în oraşul Isfehan. Încă de atunci, cei care au inspectat această aeronavă s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte siguranţa avionului“, a declarat Mehrdad Lahuti pentru agenţia „Isna“.

Agenţia „Fars“ susţine că avionul căzut fusese fabricat în Iran, dar cu piese aduse din Ucraina. Aeronava era folosită pentru distanţe mici şi putea transporta între 35 şi 100 de pasageri. Fabricarea acestui model de avion în Iran a început din 2006.

De ce a căzut avionul?

Deocamdată, nu se ştie motivul exact, iar agenţiile de presă din Iran au scris despre două scenarii:

A- Unul dintre motoarele avionului s-a stins exact înainte de decolare.

B- Avionul s-a lovit de un obiect aflat pe pistă, impactul a distrus unul dintre motoare şi a făcut o gaură în avion. Drept urmare, câţiva pasageri au căzut din avion înainte ca el să prăbuşească.

Motivul exact al accidentului se va stabili după ce vor fi analizate datele recuperate prin cutia neagră a avionului.

Pilotul era din Ucraina?

Sunt informaţii contradictorii şi în ceea ce priveşte echipajul avionului. „Isna“ susţine că toţi membrii echipajului erau din Iran, însă cei de la „Fars“ spun că pilotul era din Ucraina. Cert e că, imediat după decolare, pilotul a luat legătura cu turnul de control şi a anunţat că are probleme tehnice.

Cum s-a văzut accidentul?

O femei care a asistat la prăbuşirea avionului a vorbit despre ce a văzut pentru agenţia „Fars“: „Eram în drum spre muncă, atunci când am văzut că un avion se apropie de noi. Am simţit că ceva nu e în regulă, fiindcă zbura foarte jos. Totuşi, m-am gândit că sunt paranoică şi că îmi fac griji degeaba. După câteva secunde însă, avionul a intrat în picaj şi s-a prăbuşit în interiorul unei unităţi militare. Am alergat spre locul accidentului şi am văzut că avionul s-a făcut bucăţi. Partea din faţă se afla în interiorul unităţii militare. Coada avionului era în mijlocul străzii. Voiam să merg şi mai aproape pentru a ajuta, în caz de nevoie, dar avionul a explodat. Imediat, oamenii au început să strige că trebuie să ne îndepărtăm, fiindcă e posibil să urmeze şi alte explozii, întrucât avionul avea rezervorul plin în momentul în care a căzut. După 15 minute, la faţa locului au ajuns echipajele de salvare, pompierii şi cei de la Semiluna Roşie“.

Urmează să facă achiziţii de la Boeing

Tragedia de astăzi vine la o lună după ce autorităţile iraniene au anunţat că e posibil să reia relaţiile comerciale cu firma americană Boeing.

Negocierile cu SUA şi cu Occident privind restrângerea programului nuclear iranian au mers bine până acum şi, drept urmare, americanii au renunţat la o parte din sancţiunile impuse regimului de la Teheran. Astfel, Iranul a anunţat că sunt şanse mari să reuşească să cumpere piese de schimb de la Boeing în următoarele şase luni.

------------------------------------------

UPDATE 13.41 - După o şedinţă de urgenţă la Teheran, s-a făcut un anunţ oficial privind numărul victimelor:

*Zborul „Sepahan Air“ ar fi trebuit să aibă 41 de pasageri la bord, însă unul dintre pasageri a ratat zborul. Astfel, avionul a căzut cu 40 de călători, cu cei doi piloţi, amândoi iranieni, şi cu alţi patru membri ai echipajului.

*Până acum, au fost recuperate 38 de cadavre de la locul accidentului.

*Doi dintre pasagerii avionului au fost transportaţi la spital cu arsuri grave. E vorba de un cuplu, care ar fi trebuit să ajungă în oraşul Tabas în vederea realizării unui documentar. Femeia a suferit arsuri la 60 la sută din corp, iar bărbatul la 80 la sută.

*La puţin timp după ce a ajuns la spital, unul dintre cei doi pasageri cu arsuri a decedat. Nu se precizează dacă ultima victimă a fost femeie sau bărbat. Astfel, numărul celor care şi-au pierdut vieţile după tragicul accident a ajuns la 39. Foarte probabil însă, numărul va creşte. Deocamdată, cautările sunt în desfăşurare la locul unde a căzut avionul.

*Cutiile negre au fost găsite.

---------------------------------------

UDPATE 14.19 - Agenţiile iraniene au anunţat că, pe lângă cei 38 de pasageri care şi-au pierdut vieţile, există şi patru supravieţuitori. Aceştia se află acum în spital, acolo unde sunt trataţi, după ce au suferit arsuri.

Un bărbat, Ali Dalvandi, s-a aflat în avionul prăbuşit în această dimineaţă. El a povestit pentru reporterii agenţiei „Fars“ cum a trăit momentele premergătoare accidentului.

„După decolare, motorul din dreapta n-a mai funcţionat. Pilotul n-a făcut niciun anunţ privind defecţiunea tehnică, însă era evident că încearcă să aterizeze de urgenţă. Din păcate, la cam trei minute după decolare, aripa avionului s-a lovit de un obiect. Eu stăteam într-un scaun lângă motorul care s-a defectat. Imediat după prăbuşire, avionul a luat foc. Apoi, m-am trezit aici la spital, unde sunt tratat pentru arsuri“, a povestit Dalvandi.

VEZI IMAGINI FILMATE DE LA FAŢA LOCULUI

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...