Viitorul bombardier american este inventat pe măsură ce se construiește

Viitorul bombardier american este inventat pe măsură ce se construiește

Destinat să pătrundă foarte adânc în teritoriul inamic, ticsit de senzori și de calculatoare, viitorul bombardier american pe care îl va construi Northrop Grumman pentru Pentagon este un avion din care numeroase componente urmează să fie inventate pentru a atinge parametrii doriți, comentează AFP. Viitorul bombardier LRS-B (Long range strike bomber) — sau, prescurtat, B-3 — trebuie să fie operațional începând de la mijlocul deceniului 2020-2030 pentru un preț unitar estimat în prezent la 564 milioane de dolari.

El trebuie să permită 'întărirea capacității noastre de a atinge orice țintă în lume', a explicat Ashton Carter, șeful Pentagonului.

Investițiile se vor concentra în special asupra 'instrumentelor de supraveghere și de recunoaștere, războiului electronic și armamentelor (bombe) avansate', a continuat el.

Pentagonul a dezvăluit foarte puține informații despre caracteristicile viitorului aparat, care va trebui să fie capabil să se strecoare prin apărările antiaeriene ale unor țări ca Rusia și China.

Dar experții americani au în vedere un avion apropiat de o aripă zburătoare, ca B-2, celebrul bombardier nedetectabil construit de Northrop în deceniul 1990 doar în vreo 20 de exemplare.

Avionul va trebui să fie capabil să transporte 'toată gama de muniții, de la relativ micile bombe cu mare precizie până la bombe nucleare', explică Loren Thompson, de la cercul de reflexie al Institutului Lexington.

El va mai trebui să poată lovi țintele cele mai variate, oricât ar fi ele de 'îngropate, mobile sau întărite' de straturi și straturi de beton, continuă expertul.

Dar partea cea mai novatoare constă în capacitățile electronice ale aparatului, întrucât va trebui să poată conta pe proprii săi senzori și pe propriile sale capacități de calcul în orientare, în cazul în care 'ar putea să-și piardă capacitățile de comunicare' cu exteriorul, explică Loren Thompson.

'Totodată, aparatul va trebui să fie nedetectabil în toată gama spectrului electromagnetic, radar, infraroșu, optic, ceea ce înseamnă că va trebui să aibă instrumente de bruiaj în toate aceste dimensiuni', mai estimează el.

Armamentul viitorului avion ar putea să nu se bazeze doar pe bombe: aparatul va fi dotat și pentru a putea fi utilizat pentru efectuarea unor operațiuni de război informatic sau pentru ghidarea unor flote de drone spre obiectivele lor, adaugă el.

De fapt, există încă numeroși factori de 'riscuri tehnice' cu privire la acest avion,estimează în studiul lor Todd Harrison și Andrew Hunter, doi experți din cercul de reflexie CSIS.

Astfel, sistemele electronice perfecționate ale avionului vor trebui 'să primească și să trimită electroni prin carcasa avionului', ceea ce înseamnă 'breșe' în protecția fuselajului și a aripilor.

Conceperea acestor deschideri, care nu trebuie să afecteze nedetectabilitatea, 's-a dovedit a fi foarte complexă și foarte costisitoare' pentru avioanele precedente nedetectabile ale US Air Force, amintesc cei doi experți.

'Pentru B-2, chiar sticlăria cabinei de pilotaj s-a dovedit a fi o provocare tehnică mult mai dificilă decât se prevăzuse' inițial, precizează ei.

Ultimele aparate nedetectabile dezvoltate de Pentagon s-au dovedit a fi adevărate abisuri financiare. Astfel, avionul de luptă polivalent F-35 este evaluat în prezent la aproape 400 de miliarde de dolari, câștigându-și supranumele de avion 'care a fost cât pe ce să scufunde Pentagonul'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...