Viktor Orban vorbește în premieră despre 'o puternică presiune' americană asupra Ungariei

Viktor Orban vorbește în premieră despre 'o puternică presiune' americană asupra Ungariei

SUA fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperării sale cu Rusia în chestiuni de energie, a declarat liderul ungar Viktor Orban în prima sa declarație pe această temă, conform informațiilor difuzate vineri de media, relatează AFP.

'SUA supun Ungaria unei puternice presiuni' pentru că se tem de 'apropierea ei de Rusia', a dat el asigurări joi seară, la finalul unei întrevederi care a avut loc la Munchen cu Horst Seehofer, șeful guvernului regional din Bavaria.

Orban a afirmat că politica sa 'nu este prorusă, ci proungară'. Alegerile energetice ale Ungariei, a insistat el, nu vizează decât 'întărirea competitivității economice', 'reducându-și dependența'.

Premierul conservator, acuzat de derivă autoritară de criticii săi în Ungaria și în străinătate, s-a abținut până în prezent de la comentarii în privința reproșurilor aduse de Washington încă de la sfârșitul acestei veri.

În septembrie, președintele Barack Obama a numit Ungaria printre țările unde există 'o amenințare împotriva societății civile'.

În ultimele săptămâni, diplomația americană a deplâns 'evoluția negativă' a Ungariei și i-a declarat indezirabili în SUA pe șase responsabili unguri suspectați de corupție, printre care și directoarea fiscului.

Potrivit lui Viktor Orban, iritarea SUA ar fi direct legată de susținerea de către Budapesta a proiectului gazoductului South Stream, al companiei ruse de gaze Gazprom.

South Stream ar urma să aprovizioneze Europa cu gaz rusesc ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de UE în cadrul sancțiunilor care vizează Moscova în urma conflictului său cu Kievul, sancțiuni calificate de Ungaria drept 'contraproductive'.

Washingtonul reproșează de asemenea Ungariei, susține Viktor Orban, finanțarea printr-un credit rus al extinderii unicei centrale nucleare ungare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…