Viktor Orban vorbește în premieră despre 'o puternică presiune' americană asupra Ungariei

SUA fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperării sale cu Rusia în chestiuni de energie, a declarat liderul ungar Viktor Orban în prima sa declarație pe această temă, conform informațiilor difuzate vineri de media, relatează AFP.

'SUA supun Ungaria unei puternice presiuni' pentru că se tem de 'apropierea ei de Rusia', a dat el asigurări joi seară, la finalul unei întrevederi care a avut loc la Munchen cu Horst Seehofer, șeful guvernului regional din Bavaria.

Orban a afirmat că politica sa 'nu este prorusă, ci proungară'. Alegerile energetice ale Ungariei, a insistat el, nu vizează decât 'întărirea competitivității economice', 'reducându-și dependența'.

Premierul conservator, acuzat de derivă autoritară de criticii săi în Ungaria și în străinătate, s-a abținut până în prezent de la comentarii în privința reproșurilor aduse de Washington încă de la sfârșitul acestei veri.

În septembrie, președintele Barack Obama a numit Ungaria printre țările unde există 'o amenințare împotriva societății civile'.

În ultimele săptămâni, diplomația americană a deplâns 'evoluția negativă' a Ungariei și i-a declarat indezirabili în SUA pe șase responsabili unguri suspectați de corupție, printre care și directoarea fiscului.

Potrivit lui Viktor Orban, iritarea SUA ar fi direct legată de susținerea de către Budapesta a proiectului gazoductului South Stream, al companiei ruse de gaze Gazprom.

South Stream ar urma să aprovizioneze Europa cu gaz rusesc ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de UE în cadrul sancțiunilor care vizează Moscova în urma conflictului său cu Kievul, sancțiuni calificate de Ungaria drept 'contraproductive'.

Washingtonul reproșează de asemenea Ungariei, susține Viktor Orban, finanțarea printr-un credit rus al extinderii unicei centrale nucleare ungare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend