VIOLENŢE în SUA/VIDEO

VIOLENŢE în SUA/VIDEO

Violențe în orașul american Ferguson, după ce polițistul care a ucis un tânăr de culoare a scăpat de urmărire penală.
Situaţia riscă să scape de sub control după ce poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare la Ferguson a scăpat de urmărirea penală. Zeci de oameni sunt în stradă şi cer să se facă dreptate. Protestatarii au incendiat mai multe maşini de poliţie, în timp ce forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, susţin martorii. În urmă cu puţin timp, preşedintele Barack Obama a făcut un apel la calm. Familia lui Michael Brown s-a declarat "foarte dezamăgită" de decizia juraţilor.
 
Situaţia a degenerat după ce procurorul care se ocupă de caz a anunţat că nu va începe urmărirea penală pe numele ofiţerul Wilson

Polițistul american Darren Wilson scapă de orice urmărire penală după moartea unui tânăr negru pe care l-a împușcat cu șase gloanțe la începutul lunii august la Ferguson, Missouri, a anunțat luni procurorul.

După trei luni de deliberări ale unui mare juriu popular, procurorul Robert McCulloch a făcut acest anunț în timp ce sute de persoane erau adunate pe străzile din Ferguson în așteptarea deciziei, ridicând temerile unor noi confruntări, după cele mai grave revolte rasiale în vară.

"Datoria unui mare juriu este de a separa faptele de ficțiune", a declarat procurorul în fața presei, adăugând că jurații "au stabilit că nu există niciun motiv suficient pentru urmărirea penală a ofițerului Wilson".

Familia victimei s-a declarat "dezamăgită profund", dar a chemat la calm.

Michael Brown, un tânăr de culoare de 18 ani care nu era înarmat, a fost ucis de Darren Wilson în plină zi pe o stradă din Ferguson la 9 august cu cel puțin șase gloanțe.

Corpul tânărului a fost lăsat la vedere, sub privirile trecătorilor, timp de mai multe ore în soare, provocând furia manifestanților care au văzut în aceasta un semn suplimentar de dispreț al forțelor de ordine pentru populația de culoare.

Cu douăzeci de minute înainte de confruntare, Michael Brown a fost filmat într-un magazin în timp ce încerca să fure o cutie de trabucuri, amintește AFP.

După acest anunţ, preşedintele Barack Obama a făcut apel la calm.

„Trebuie să recunoaștem că situația din Ferguson reprezintă o provocare pentru noi ca naţiune. Acesta nu este un subiect care interesează doar comunitatea din Ferguson, este un subiect care priveşte întreaga Americă. Am făcut progrese enorme în ceea ce priveşte relaţiile rasiale în ultimele decenii. Dar este de asemenea adevărat că există probleme, iar comunităţile de culoare intensifică aceste probleme”, a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

Acelaşi mesaj a venit şi din partea guvernatorul statului Missouri

„Speranţa şi aşteptările noastre sunt, indiferent de decizie, ca oamenii să arate toleranță, respect reciproc și reținere”, a spus Jay Nixon, guvernatorul statului Missouri.

Pe 9 august, poliţistul Darren Wilson l-a împuşcat mortal pe Michael Brown. Imediat au apărut mai multe versiuni ale incidentului. Unii martori au spus că tânărul mergea pe stradă, iar agentul l-a împuşcat, deşi avea mâinile ridicate în aer. De cealaltă parte, poliţia a susţinut că Michael Brown a fost ucis după ce l-a agresat pe omul legii care a încercat să îl dezarmeze. Totodată, autorităţile au făcut publice imagini cu un tânăr, prezentat drept Michael Brown, care ar fi furat dintr-un magazin câteva pachete de ţigări. Uciderea tânărului de culoare a scandalizat populaţia de culoare, majoritară în Ferguson, iar protestele au degenerat curând în violenţe. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”