Violențe la Atena în timpul unei manifestații în memoria victimei unui polițist

Ciocniri violente au izbucnit sâmbătă seară între poliție și participanți la o manifestație în centrul Atenei în memoria unui adolescent ucis de un polițist în 2008 și în semn de solidaritate cu un deținut în greva foamei, informează DPA și AFP.

Sute de studenți, activiști de stânga și anarhiști autointitulați au aruncat cu pietre și cocteiluri Molotov în poliție, care a răspuns trăgând cu gaze lacrimogene în timp ce cei 5.000 de protestatari mărșăluiau spre Parlament.

Vitrinele a zeci de magazine au fost sparte și demonstranții au dat foc la pubele în centrul capitalei Greciei. Cel puțin 21 de persoane au fost arestate, a anunțat poliția.

Cu câteva ore înainte, aproximativ 8.000 de persoane au luat parte la o demonstrație în mare măsură pașnică în centrul Atenei, în timp ce ciocniri minore au fost raportate în
orașul-port din nord Salonic.

În vârstă de cincisprezece ani, Alexis Grigoropoulos a fost ucis la 6 decembrie 2008 de un polițist care l-a împușcat după o altercație în cartierul Exarhia din centrul Atenei (unde s-a instalat mișcarea anarhistă a studenților eleni n.r.). Incidentul a declanșat atunci tulburări urbane fără precedent în Grecia timp de o lună.

Comemorarea din acest an a coincis cu greva foamei începută în urmă cu 27 de zile de Nikos Romanos, 21 de ani, care era prieten cu Alexis Grigoropoulos și se afla lângă acesta când a fost ucis. Nikos Romanos, un anarhist autointitulat condamnat pentru jaf armat, este în greva foamei pentru revendicarea dreptului său de a studia în afara închisorii.

Medicii au declarat că starea de sănătate a lui Romanos, în greva foamei de luna trecută, se deteriorează. El a fost spitalizat sub paza poliției.

Poliția l-a arestat pe Romanos în 2013 împreună cu alte trei persoane când încercau să jefuiască o bancă și au luat un ostatic. Violența poliției a ieșit la iveală când după arestare Romanos a apărut cu fața tumefiată.

Primul ministru Antonis Samaras urmează să se întâlnească cu părinții lui Romanos luni după informații potrivit cărora acesta a refuzat oferta guvernului de a i se permite să urmeze un curs universitar prin corespondență.

Mobilizarea în sprijinul lui Nikos Romanos a dat loc mai multor manifestații în această săptămână în Grecia, mai ales la Atena unde au fost ocupate clădiri și au avut loc ciocniri cu poliția marți noapte.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

5 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!