Vladimir Putin a ridicat embargoul privind livrarea către Iran a sistemului de rachete S-300

Vladimir Putin a ridicat embargoul privind livrarea către Iran a sistemului de rachete S-300

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică embargoul cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tip S-300, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, informează AFP și Reuters. Potrivit France Presse, președinția rusă nu spune nimic despre vânzare sau despre posibilitatea imediată a livrării de rachete de acest tip. Însă decretul prezidențial deschide teoretic calea unor posibile livrări pe cale maritimă, terestră și aeriană.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran — contract extrem de criticat de către statele occidentale și de Israel — după ce ONU impusese sancțiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei țări.

În 2007, Rusia și Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete și a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicția de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj de la Geneva (Elveția) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Totuși, la începutul lui 2015, Moscova și Teheranul au semnat un protocol de acord privind întărirea "cooperării militare bilaterale pe fondul intereselor comune", cu prilejul unei vizite în capitala iraniană a ministrului apărării Rusiei, Serghei Șoigu. Rusia a propus totodată Iranului să-i furnizeze sistemul Antey-2500, o nouă versiune, îmbunătățită, a sistemului S-300.

AFP amintește că Iranul și Rusia sunt vizate de sancțiuni economice din partea SUA și a statelor europene, Teheranul din cauza programului său nuclear, iar Rusia ca urmare a implicării în criza ucraineană. Cele două țări, care și-au intensificat în ultimii ani relațiile economice, susțin totodată regimul președintelui sirian Bashar al-Assad. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro