Vladimir Putin decernează decorații militare ce alimentează suspiciunile privind implicarea armatei ruse în Ucraina

Vladimir Putin decernează decorații militare ce alimentează suspiciunile privind implicarea armatei ruse în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a decorat mai multe unități militare cu o distincție prestigioasă ce a mai fost acordată în trecut trupelor care s-au remarcat prin acte deosebite de eroism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, gest considerat însă de unii experți drept o recunoaștere tacită a implicării armatei ruse în luptele din estul separatist al Ucrainei, relatează duminică AFP.

Două brigăzi de parașutiști și un regiment de comunicații au primit duminică din partea liderului de la Kremlin un titlu onorific moștenit din perioada stalinistă și menținut de atunci, dar care nu a fost până în prezent niciodată acordat unor unități militare pe timp de pace.

Un alt element relevant este că în decretul semnat de Putin se menționează că respectivele unități au fost decorate pentru 'eroismul și curajul de care au dat dovadă în apărarea Patriei și a intereselor statului', formulă pe care numeroși observatori o consideră stranie în contextul în care Rusia nu este implicată oficial în vreun conflict armat.

În timp ce Ministerul rus al Apărării a refuzat orice comentariu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decorațiile nu au nicio legătură cu conflictul din Ucraina și au fost decernate pentru operațiunile din perioada sovietică sau din timpul războaielor din Cecenia.

În schimb, expertul militar Igor Sutiaghin, analist la centrul britanic Royal United Services Institute (RUSI), afirmă că cele trei unități au fost angajate în luptele din estul Ucrainei, iar acordarea decorațiilor are ca scop îmbunătățirea moralului trupelor aeropurtate ruse.

La rândul său, analistul politic Alexandr Konovalov consideră că Vladimir Putin încearcă astfel să-și mențină popularitatea în rândul forțelor armate.

În pofida numeroaselor dovezi ce arată prezența soldaților ruși și a echipamentelor militare rusești în estul separatist al Ucrainei, Moscova neagă constant faptul că ar fi implicată în vreun fel în susținerea separatiștilor rusofoni din provinciile secesioniste ucrainene Donețk și Lugansk.

Dar în mass-media rusă și internațională există relatări ale familiilor unor militari ruși decedați, acestea susținând că ei au fost uciși în Ucraina. De asemenea, ziarul opoziției ruse Novaya Gazeta, a publicat un interviu cu un soldat rus în vârstă de 20 de ani, care afirmă că unitatea sa de tancuri a fost desfășurată în Ucraina, unde el a fost grav rănit în luna februarie. Soldatul a mai menționat că numeroase unități ale armatei ruse au fost dislocate pe teritoriul ucrainean în zonele controlate de rebelii proruși.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?