Xi Jinping îi spune lui John Kerry că Pacificul este 'suficient de mare' pentru China și SUA

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus duminică secretarului de stat al SUA, John Kerry, aflat în vizită la Beijing, că "imensul Ocean Pacific este suficient de mare pentru a încăpea China și Statele Unite", pe fondul tensiunilor legate de dispute teritoriale în apele Mării Chinei de Est, informează EFE.

Xi a făcut aceste declarații în timpul întâlnirii pe care a avut-o la Marele Palat al Poporului (sediul legislativului chinez) cu Kerry, care a sosit sâmbătă la Beijing pentru o vizită-fulger care se încheie duminică. Liderul chinez a adăugat că speră ca "cele două părți să conlucreze pentru creșterea încrederii reciproce, reducerea îndoielilor și sporirea cooperării prin intermediul dialogului pentru a avea siguranța că relațiile bilaterale cresc în direcția corectă și formează un nou tip de legături". "Între timp, cele două părți ar trebui să gestioneze și să-și controleze disputele într-un mod adecvat pentru ca relațiile să nu fie afectate", a mai spus Xi, care a adăugat că, în opinia sa, "relațiile dintre China și SUA continuă să fie stabile în general".

Sâmbătă, Kerry a cerut Chinei să facă mai mult pentru a ajunge la o soluție diplomatică pe tema disputelor din Marea Chinei de Est. Pentagonul consideră că gigantul asiatic accelerează construcția de instalații pe unele insule aflate în dispută în aceste ape ale Pacificului pentru a le utiliza ca baze pentru operațiuni militare.

SUA, care intenționează să-și sporească prezența militară în Pacific, se tem că autoritățile de la Beijing vor să obțină controlul asupra întregii Mări a Chinei de Est, însă o parte din acest teritoriu este reclamat de Brunei, Taiwan, Filipine, Vietnam și Malaezia.

La rândul său, Kerry a spus în timpul întrevederii cu Xi că "extinsa cooperare între SUA și China a demonstrat lumii rolurile importante pe care le joacă cele două națiuni în gestionarea principalelor chestiuni regionale și internaționale". S-a mai dovedit, a continuat Kerry, că cele două părți "sunt capabile să-și gestioneze disputele cu maturitate".

Kerry s-a deplasat la Beijing pentru a pregăti următoarele evenimente bilaterale, Dialogul Economic și Strategic între China și SUA, care va avea loc la Washington luna viitoare, și vizita lui Xi în SUA, în septembrie. Secretarul de stat al SUA a mai avut convorbiri și cu premierul Li Keqiang și cu ministrul de externe Wang Yi. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

3 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

4 Date noi / FOTOGALERIE Cum arată rafturile a trei supermarketuri din București, după ce unii bucureșteni au înce…

5 Încă o clasare de răsunet. După 7 ani de anchetă, DIICOT a închis dosarul cu prejudiciu de 30 de milioane de e…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă