Yemen: Rebelii înaintează spre Aden

Yemen: Rebelii înaintează spre Aden

Rebelii șiiți houthi, sprijiniți de Iran, au înaintat duminică spre Aden, al doilea oraș din Yemen, în ciuda raidurilor coaliției conduse de Riad, căreia Moscova i-a cerut insistent să accepte o pauză în loviturile ei aeriene din motive umanitare, relatează Reuters și France Presse. Zeci de morți s-au înregistrat în luptele dintre rebelii houthi și unități aliate ale armatei cu milițiile locale în apropierea portului acestui oraș din sudul țării, ultimul bastion al forțelor loiale președintelui susținut de Arabia Saudită Abd-Rabbu Mansour Hadi, în ciuda celor 11 zile de lovituri aeriene ale coaliției conduse de saudiți și formată în principal din state de la Golful Persic.

Teheranul la rândul său a solicitat asistență sultanatului Oman pentru a obține o oprire "imediată" a acestor lovituri, potrivit presei iraniene. Omanul, care are relații bune cu Iranul, este singura monarhie din Golf ce nu participă la coaliția din zece țări.

În ciuda loviturilor începute la 26 martie, rebelii șiiți — care au cucerit deja capitala Sanaa și regiuni din nord și centru — au reușit să avanseze la Aden, luând sub control duminică sediul administrației provinciale, apropiindu-se de port, potrivit unui responsabil local.

Houthi, aliați cu militarii rămași credincioși fostului președinte Ali Abdullah Saleh, au bombardat de asemenea zone rezidențiale, dând foc la mai multe case și făcând zeci de familii să fugă, au declarat martori.

Comentând aceste bombardamente, purtătorul de cuvânt al coaliției, generalul saudit Ahmed Assiri, i-a acuzat pe houthi că "terorizează civilii".

Arabia Saudită musulmană sunită a lansat loviturile aeriene la 26 martie într-o încercare de a restabili ceva din autoritatea președintelui Hadi.

Campania aeriană și maritimă a vizat convoaie houthi, rachete și depozite de arme și a tăiat orice întărire posibilă venită din afară, deși houthi neagă acuzațiile saudite că sunt înarmați de Teheran.

Luptele nu au reușit până acum să producă o înfrângere decisivă asupra houthi sau susținătorilor fostului președinte Ali Abdullah Saleh, care luptă alături de ei, dar bilanțul morților în continuă creștere și suferința umanitară a alarmat grupurile de ajutor umanitar, notează Reuters.

ONU a declarat joi că peste 500 de persoane au fost ucise în două săptămâni de lupte în Yemen, în timp ce Comitetul Internațional al Crucii Roșii a făcut apel la o pauză imediată de 24 de ore în lupte pentru a permite trimiterea de ajutoare în Yemen.

CICR, care a dat vina pe coaliția condusă de Arabia Saudită pentru întârzierile în trimiterea de ajutoare, a anunțat că a primit aprobarea de a expedia medicamente și personal și speră să trimită două avioane luni.

La rândul ei, Rusia a înaintat sâmbătă Consiliului de Securitatea al ONU un proiect de rezoluție în care solicită o pauză în raidurile aeriene împotriva rebelilor houthi din Yemen efectuate de coaliția de state arabe condusă de Arabia Saudită, în solicitare fiind invocată situația umanitară critică provocată de confruntările armate, amintește AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?

4 Noile scenarii de la Washington cu invadarea Ucrainei de către Rusia

5 Sebastian Lăzăroiu: Greva de la STB miroase urât / Ce s-ar ascunde în spatele acțiunii clocite de apropiatul Gab…