Zborul MH370: ziua 48, nicio urmă de avion. Care vor fi consecinţele, dacă Boeingul 777 nu va fi găsit niciodată

Zborul MH370: ziua 48, nicio urmă de avion. Care vor fi consecinţele, dacă Boeingul 777 nu va fi găsit niciodată

14 aprilie 1912: Titanic a lovit un iceberg, în nordul Oceanului Atlantic, şi a dispărut după două ore şi 40 minute. Au trecut 73 ani până când epava Titanicului a fost găsită.

8 martie 2014: Zborul MH370 al companiei Malaysian Airlines a dispărut de pe radar. Au trecut 48 de zile de atunci şi deja, din ce în ce mai mulţi oameni, vorbesc despre posibilitatea ca Boeingul 777 să nu fie găsit niciodată sau, în cel mai bun caz, să fie găsit după ani de zile.

CNN a analizat care vor fi consecinţele unui astfel de scenariu despre care nimeni n-avea curajul să vorbească la început.

Va fi printre cele mai mari mistere din istorie

Speranţa va deveni un calvar pentru familiile pasagerilor

„Ca să-ţi dai seama că cineva trăieşte, trebuie să-l vezi. Ca să-ţi dai seama că cineva a murit, e nevoie să vezi cadavrul. Asta e tot ce îmi doresc“, a spus un bărbat chinez, printre lacrimi, la o întâlnire la care au participat familiile pasagerilor şi oficialii guvernului malaezian.

Această afirmaţie arată exact calvarul pe care îl trăiesc rudele celor 239 de oameni, care s-au aflat la bordul zborului MH370. Ei nu-şi pot lua adio de la cei dragi, fiindcă şi acum, la 48 de zile de la disparţia avionului, au speranţa că avionul a aterizat undeva.

Această speranţă nu va dispărea, cât timp nu vor fi găsite nişte urme ale aeronavei. Ea va deveni un coşmar de care familiile pasagerilor nu vor putea scăpa.

„Nu pot să renunţ la gândul că soţia mea se va întoarce, pentru că am această speranţă. Chiar cred din adâncul sufletului în această posibilitate. Soţia mea trebuie să se întoarcă, fiindcă, până acum, n-am niciun motiv să-mi pierd speranţa“, a spus Prahlad Shirsath.

Alarme false vor cauza şi o mai mare suferinţă

De când zborul MH370 a dispărut de pe radar până azi, au existat numeroase momente în care echipele de căutare au crezut că au găsit urme ale avionului. De fiecare dată, totul s-a dovedit a fi o alarmă falsă.

Din păcate, dacă Boeingul 777 nu va fi găsit, în anii care vor veni, vor mai exista multe astfel de episoade. Experţii vor continua să speculeze, internetul va continua să nască fel şi fel de teorii ale conspiraţiei, diverşi oameni vor găsi pe plaje obiecte similare cu bucăţi ale unui avion.

Aceste alarme false nu vor face altceva decât să agraveze suferinţa celor care şi-au pierdut rudele şi prietenii.

Procesele vor aduce sume colosale pentru familiile victimelor

Deocamdată, nu se ştie care va fi valoarea exactă a despăgubirilor. Totuşi, mai mulţi avocaţi, care au mai câştigat procese după prăbuşirea unor avioane, estimează că sumele în cazul zborului MH370 pot varia de la 400.000 de dolari până la 10 milioane de dolari, pentru fiecare pasager.

Important e în ce ţară vor fi deschise procesele împotriva companiei Malaysian Airlines, care deja a achitat sume între 150.000 şi 175.000 de dolari familiilor victimelor.

Plăţile s-au făcut şi se vor face prin intermediul firmelor de asigurări, având în vedere că fiecare aeronavă comercială e asigurată pentru 2,5 miliarde de dolari.

Vor fi noi cerinţe tehnice pentru avioane

Cutia neagră a avionului emite un semnal, care se opreşte după 30-35 de zile din cauza faptului că bateriile se descarcă.

În cazul zborului MH370, a fost nevoie de câteva săptămâni pentru a determina cam pe unde ar fi căzut avionul. Când echipajele de căutare au ajuns la faţa locului şi au început să folosească aparatele necesare pentru a depista semnalul emis de cutia neagră, bateriile erau deja pe final. Au fost detectate unele semnale care, ulterior, s-au oprit.

Pentru ca, pe viitor, o astfel de situaţie să fie evitată, s-a luat o decizie importantă. Din 2015, cutia neagră a unui avion nou va trebui să fie dotată, obligatoriu, cu baterii rezistente, timp de 90 de zile. Până în 2020, toate avioanele vor trebuie să îndeplinească această condiţie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale