Zi de doliu național în Ucraina după atacul de la Mariupol soldat cu cel puțin 30 de morți

Zi de doliu național în Ucraina după atacul de la Mariupol soldat cu cel puțin 30 de morți

Guvernul ucrainean a declarat duminică zi de doliu național după moartea a cel puțin 30 de civili într-un atac cu rachetă în orașul-port Mariupol din estul țării, relatează DPA.

Ucrainenii, în frunte cu președintele Petro Poroșenko, au ținut un moment de reculegere la prânz, în timp ce în Piața Independenței (Maidan) din Kiev au fost aprinse în cursul nopții de sâmbătă spre duminică lumânări aranjate astfel încât să se poată citi numele orașului Mariupol.

Pe lângă cele 30 de decese, alte circa 100 de persoane au fost rănite în atacul asupra acestui oraș controlat încă de Kiev, potrivit autorităților locale. Peste 50 de locuințe, patru școli și trei grădinițe au fost afectate.

Investigațiile realizate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au arătat că atacul a fost lansat din zona controlată de separatiștii proruși la est de oraș. Armata ucraineană și separatiștii s-au acuzat anterior reciproc de atac.

Separatiștii proruși au anunțat sâmbătă că au lansat o ofensivă la Mariupol, însă autoritățile locale au precizat că nu au existat noi confruntări în cursul nopții. La nord-est de Donețk, bastion al rebelilor, au existat, totuși, ciocniri izolate, au precizat lideri militari de la Kiev.

A existat o încercare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a atacului de la Mariupol, însă Rusia s-a opus, potrivit unei postări pe Twitter a ambasadorului Marii Britanii la ONU, Mark Lyall Grant. Partea rusă a precizat pentru agenția de presă Interfax că votul a eșuat pentru că Marea Britanie a insistat pentru condamnarea separatiștilor pentru acțiunile lor în estul Ucrainei, și nu a guvernului de la Kiev.

Duminică, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că nu există alternativă la acordurile de pace semnate în septembrie cu separatiștii proruși. "Ucraina dorește o soluție pașnică a conflictului. Nu vedem nicio alternativă la acordurile de la Minsk", a afirmat Poroșenko în cadrul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate și Apărare convocat de urgență pentru a pregăti un răspuns militar la acțiunile rebelilor, potrivit AFP.

El a afirmat totodată că detensionarea conflictului cu rebelii proruși din estul țării reprezintă prioritatea guvernului de la Kiev, însă acordurile de pace din septembrie semnate la Minsk trebuie respectate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...