A MURIT omul care l-a criticat pe Putin: ”Este sfârşitul unei ere”

A MURIT omul care l-a criticat pe Putin: ”Este sfârşitul unei ere”

Regizorul de teatru rus Iuri Liubimov, căruia i-a fost ridicată cetăţenia de către Uniunea Sovietică după ce a criticat regimul comunist, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani.

Regizorul de teatru Iuri Liubimov, căruia i-a fost ridicată cetăţenia sovietică după ce a criticat conducerea URSS într-un interviu acordat publicaţiei The Times în 1984, a murit la vârsta de 97 de ani, a anunţat televiziunea de stat de la Moscova.

Potrivit declaraţiilor soţiei artistului, Katalin Liubimova, regizorul a murit în somn. Liubimov era internat în spital din 2 octombrie, din cauza unei insuficienţe cardiace.

Liubimov, care l-a criticat uneori şi pe Vladimir Putin, a fondat teatrul Taganka din Moscova, în 1964, instituţie care a devenit una dintre cele mai celebre scene dramatice din Uniunea Sovietică, printre vedetele sale numărându-se muzicianul şi activistul în domeniul social Vladimir Visotski.

"Nu este vorba doar de moartea unui om, este sfârşitul unei ere", a spus scriitorul rus Edvard Radzinski, într-o declaraţie pentru televiziunea de stat rusă.

Liubimov a atras furia autorităţilor sovietice în 1984, după ce a criticat conducerea URSS într-un interviu acordat publicaţiei The Times, în care a protestat faţă de interzicerea montării piesei "Boris Godunov" de Aleksandr Puşkin.

Conducerea de atunci a Uniunii Sovietice a răspuns prin ridicarea cetăţeniei, Liubimov revenind în URSS abia 1988. În timpul exilului, Liubimov a montat mai multe piese de teatru în străinătate, inclusiv la Londra, în Marea Britanie, şi Chicago, în Statele Unite ale Americii.

Liubimov a părăsit teatrul Taganka în 2011, în urma unui scandal în care actorii ar fi cerut ca salariile să le fie plătite în avans, lucru negat ulterior de membrii trupei.

Preşedintele rus Vladimir Putin, pe care Iuri Liubimov l-a criticat din cauza războiului din Cecenia, a transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor regizorului.

Iuri Liubimov a regizat şi filme şi a fost şi actor, jucând în 37 de piese de teatru şi 17 pelicule. A montat peste o sută de piese de teatru şi operă.

"Oamenii au încercat să îmi pună eticheta de «teatru politic». Dar este greşit. Am avut o viziunea estetică, am vrut să extind paleta folosită - ce nuanţe pot fi adăugate în lucrul cu spaţiul şi stilul", a declarat Iuri Liubimov, care a dominat scena dramaturgică rusească pentru aproape jumătate de secol, într-un interviu acordat publicaţiei The Moscow Times în 2012.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”