"Cernobâl" cultural la Moscova/Un incendiu a devastat cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia

"Cernobâl" cultural la Moscova/Un incendiu a devastat cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia

Un incendiu uriaș a devastat sâmbătă la Moscova principala bibliotecă universitară din Rusia, provocând pagube la peste un milion de documente istorice unice și consternare în mediile științifice care au vorbit despre un "Cernobâl" cultural, relatează AFP.

Potrivit serviciilor de urgență, incendiul, care a izbucnit vineri seară și nu a fost încă stins complet sâmbătă seară, a distrus 2.000 mp din biblioteca Institutului de științe umaniste (Inion). Creată în 1918, biblioteca adăpostește peste 10 milioane de documente istorice (cărți, ziare etc) datând din secolul al XVI-lea până în secolul XX, în mai multe limbi.

"Este o mare pierdere pentru știință: este cea mai mare colecție de acest gen din lume, echivalentă probabil cu biblioteca Congresului" american din Washington, a declarat președintele Academiei de Științe Vladimir Fortov.

"Aici se găsesc documente imposibil de găsit în altă parte, toate institutele umaniste folosesc această bibliotecă. Ce s-a întâmplat amintește de Cernobâl", catastrofa nucleară produsă în Ucraina în 1986, a adăugat el, citat de agențiile de presă ruse.

Fondul adăpostește una dintre cele mai bogate colecții din lume de cărți în limbi slave și documente oficiale din Marea Britanie, Italia sau Statele Unite. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”