53 de ani de la primul om în spaţiu. Mărturiile românului care l-a cunoscut pe Iuri Gagarin: "Era puţin cam zurliu"

53 de ani de la primul om în spaţiu. Mărturiile românului care l-a cunoscut pe Iuri Gagarin: "Era puţin cam zurliu"

Iuri Gagarin s-a născut la 9 martie 1934, într-o familie de oameni simpli, iar în momentul în care a plecat în celebra misiune avea numai 27 de ani şi a fost ales după o selecţie extrem de riguroasă. El a aflat că a fost desemnat să zboare în spaţiu cu doar 48 de ore înainte de decolare.

Naveta „Vostok”, cu Gagarin la bord, a zburat în jurul Pământului timp de circa 90 de minute. La 10.25, ora Moscovei, se afla deasupra Africii, iar la ora 10.55 cosmonautul sovietic a aterizat cu paraşuta lângă satul Smelovka, din regiunea Saratov (URSS), sub ochii unei ţărănci şi ai nepoatei sale. Iuri Gagarin a devenit un adevărat erou în Uniunea Sovietică şi a ajuns celebru în întreaga lume, reuşita sa venind pe fondul rivalităţii istorice dintre ruşi şi americani pentru cucerirea cosmosului.

„M-am învârtit un pic şi am venit jos”

Amiralul Emil Cico Dumitrescu (79 de ani) a avut ocazia să îl cunoască îndeaproape pe celebrul Iuri Gagarin. Înconjurat de numeroase controverse din cauza a implicării sale în Revoluţia din 1989, în urma căreia a ajuns secretar de stat şi consilier prezidenţial, Cico Dumitrescu a studiat chimia în Uniunea Sovietică între anii 1961 şi 1965.

„Am învăţat patru ani şi opt luni la Sankt Petersburg şi l-am avut o vreme coleg pe marele Gagarin. L-am întrebat: «Măi, Iuri, cum ai văzut tu pământul de-acolo?». Zice: «N-am deschis ochii deloc. M-am învârtit un pic şi am venit jos». Mi-a dat cadou o cană de aluminiu pe care a scris în ruseşte: «Emile, să bei ceai şi vodcă, dar mai bine vodcă»”, povesteşte Cico Dumitrescu.

Un pariu făcut la băutură

Fostul consilier prezidenţial îşi aminteşte cu plăcere de Iuri Gagarin, despre care spune că era mereu pus pe poante: „Adevărul e că era un tip haios, dar puţin cam zurliu. Odată a sărit de la etajul trei pentru un pariu făcut la băutură. A căzut pe un rond de trandafiri şi n-a avut nimic”.

Gagarin a murit în mod tragic la numai 34 de ani, pe 27 martie 1968, în timpul unui zbor de antrenament cu un MIG – 15. Conform unor informaţii desecretizate după 40 de ani de la accident, de vină ar fi fost un alt pilot care efectua antrenamente în aceeaşi zonă. De-a lungul timpului s-au făcut nenumărate speculaţii pe seama împrejurărilor în care a murit Gagarin, vehiculându-se inclusiv ideea unui asasinat pus la cale de liderul sovietic Leonid Brejnev.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…