Acord istoric între Coreea de Sud și Japonia pentru recompensarea coreencelor obligate să se prostitueze pentru soldații japonezi în al doilea Razboi Mondial

Acord istoric între Coreea de Sud și Japonia pentru recompensarea coreencelor obligate să se prostitueze pentru soldații japonezi în al doilea Razboi Mondial

Coreea de Sud si Japonia au incheiat luni un acord istoric in ceea ce priveste spinoasa chestiune a "femeilor de reconfortare", un sistem de prostitutie creat de armata nipona in cel de-al doilea Razboi Mondial, a anuntat seful diplomatiei sud-coreene, citat de AFP.

Acest acord va fi "definitiv si ireversibil" daca Japonia isi asuma responsabilitatile, a declarat Yun Byung-Se, la capatul discutiilor pe care le-a avut la Seul cu omologul sau nnipon Fumio Kishida.

Acesta din urma a anuntat ca tara sa acceptat sa plateasca un miliarde de yeni (7,5 milioane de euro) drept despagubiri pentnru femeile inrolate cu forta in bordeluri ale armatei imperiale.

"Sistemul femeilor de reconfortare (...) a existat din cauza implicarii armatei japoneze (...) si guvernul japonez este deplin constient de responsabilitatea sa", spus el.

Numeroase dispute - in special teritoriale - afecteaza de mult timp relatiile dintre Seul si Tokyo, doi aliati esentiali ai SUA in regiune.

Dar presedintele sud-coreean Park Geun-Hye a afirmat recent ca disputa privind aceste "femei de reconfortare" este cel mai mare obstacol in imbunatatirea relatiilor bilaterale.

Majoritatea istoricilor afirma ca circa 200.000 de femei, majoritatea coreene, dar si chinezoaice, indoneziene si din alte tari asiatice, au fost inrolate cu forta in bordeluri ale armatei imperiale.

Pana in prezent, Japonia sustinea ca aceasta disputa a fost reglementata in 1965 in cadrul acordului de restabilire a relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Seulul cerea insa ca Japonia sa isi ceara scuze si sa plateasca despagubiri pentru cele 46 de femei de reconfortare care supravietuiesc inca.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria