Acțiune comună Cuba-SUA pentru protejarea memoriei lui Hemingway

Două instituții din Cuba și Statele Unite au anunțat că vor continua să acționeze împreună pentru păstrarea moștenirii scriitorului Ernest Hemingway, au anunțat Consiliul Național Cubanez pentru Patrimoniul Cultural și Fundația 'Finca Vigia' din SUA, informează agenția Xinhua.

După cum a declarat Mary Jo Adams, directoarea fundației americane, cele două instituții și-au unit încă o dată eforturile pentru păstrarea moștenirii laureatului Premiului Nobel pentru Literatura din 1954 prin construirea unui laborator pentru restaurarea și conservarea obiectelor care au aparținut scriitorului în locuința sa din Cuba, unde acum funcționează un muzeu care se bucura de popularitate.

Hemingway a trăit în Cuba o perioadă îndelungată, din 1939 până cu puțin înaintea sinuciderii sale la 2 iulie 1961. Prozatorul a locuit la început la hotelul Ambos Mundos, în centrul istoric al Havanei, iar apoi s-a mutat în reședința sa de la Finca Vigia, o clădire colonială situată la 15 kilometri de centrul orașului.

"Efortul nostru comun a inclus conservarea, printre altele, a mii de documente precum scrisori, programe, cărți și reviste", a declarat Adams, adăugând că este foarte importantă păstrarea acestor piese, după recuperarea lor, pentru posteritate.

Cele două echipe lucrează împreună de mai bine de zece ani. Cu ajutorul noului laborator, care va fi construit astfel încât să asigure condițiile potrivite pentru protejarea exponatelor, instituțiile asociate speră să încheie proiectul în cursul anului viitor. Laboratorul va fi realizat de arhitecți ți constructori cubanezi, iar specialiștii americani vor acorda ajutor în faza de proiectare, precizează agenția Xinhua.

"Este o veste minunată", a arătat Ada Rosa Alfonso, directoarea Muzeului 'Finca Vigia' din fosta casa cubaneză a lui Hemingway. După spusele sale, noua clădire va fi situată la intrarea în incintă, în apropiere de locurile de parcare, și nu va perturba configurația tradițională a terenului.

Muzeul dispune de o colecție de circa 22.000 de obiecte personale și documente care au aparținut romancierului, inclusiv cărți, trofee de vânătoare, registre, arme, scrisori, fotografii, iahtul cu numele de 'Pilar' și chiar un automobil Chrysler din 1955, aflat într-o stare precară.

Se apreciază că 20% dintre cele 9.000 de cărți din biblioteca de la Finca Vigia conțin adnotări de mână, printre care se află gânduri pentru scrisori și idei pentru titluri de carte.

Fundația din SUA a fost creată în anul 2004, după călătoria în insulă a doamnei Jenny Phillips, nepoata lui Maxwell Perkins, editorul lui Hemingway și bun prieten al acestuia, și a lui James McGovern, congressman de Massachusetts și sprijinitor al normalizării relațiilor dintre SUA și Cuba. De la înființarea sa, Fundația a colaborat cu guvernul Cubei pentru restaurarea legendarei case și a terenului aferent, situat în districtul San Francisco de Paula din suburbiile Havanei, notează Xinhua.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

3 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi