Adio lume crudă: Destinul tragic al primei gogoși care a ajuns în spațiu

Adio lume crudă: Destinul tragic al primei gogoși care a ajuns în spațiu

Doi tineri suedezi au trimis prima gogoașă în spațiu, cu ajutorul unui balon meteorologic, au filmat toată aventura produsului de patiserie la limita atmosferei terestre, iar după ce a căzut în mare au pescuit-o și apoi au mâncat-o, episod cu care s-a încheiat "destinul tragic" al primei gogoși care a ajuns în spațiu, conform unui material publicat de The Verge. Lansarea în spațiu a gogoșii a avut loc la 9 aprilie. Cei doi au atașat o cameră de filmare și gogoașa de un balon meteorologic care apoi s-a înălțat până la altitudinea de 32 de kilometri, în stratosferă. Este adevărat că spațiul cosmic începe abia de la altitudinea de 100 de kilometri, deci gogoașa nu a ajuns chiar până în spațiu, dar totuși realizarea trebuie salutată. După ce a ajuns la 32 de kilometri altitudine balonul meteorologic s-a spart, iar gogoașa împreună cu camera video au căzut în mare de unde au fost recuperate de Societatea Suedeză pentru Salvări pe Mare.

Înregistrarea aventurii gogoșii în stratosferă surprinde niște vederi magnifice ale oceanelor, limita atmosferei terestre scăldată în lumina solară, dar și rezistența fulgilor de zahăr decorativi de pe glazura gogoșii la condițiile dure din apropierea spațiului cosmic.

Există un moment de lirism tăcut în care gogoașa pare să-și ia adio de la planeta noastră, dar apoi balonul meteorologic se sparge, gogoașa cade în mare, iar cei doi tineri suedezi o recuperează și o mănâncă.

Trimiterea de noi feluri de mâncare sau de produse alimentare în spațiu și înregistrarea acestor premiere pentru posteritate a devenit un veritabil trend printre oamenii care dispun de baloane meteorologice și de camere de luat vederi. Există deja înregistrări cu prima bere în spațiu, dar și cu hamburgeri și cartofi prăjiți în spațiu.

De ce folosesc baloane meteorologice? În primul rând pentru că sunt mult mai ieftine, fiind practic la îndemâna oricui. În al doilea rând, anumite feluri de mâncare nu pot fi transportate în spațiu la bordul capsulelor care transportă astronauți. Mâncarea convențională nu este foarte potrivită pentru astfel de călătorii. Există o încercare care nu a mers foarte bine. La 23 martie 1965 un sandviș cu carne de vită a fost introdus în capsula Gemini III, însă înainte ca astronautul Jim Young să-l poată mânca, a fost nevoie să-i adune părțile componente de prin cabină — sandvișul s-a dezintegrat pur și simplu în condițiile de microgravitație, împrăștiindu-se firimituri care au fost foarte greu de recuperat.

De la această întâmplare, astronauții nu au mai avut voie să-și ia mâncarea preferată în spațiu, fiind limitați la câteva tipuri de alimente sigilate în condiții de vid, dar cine știe, poate într-o bună zi o gogoașă va părăsi din nou Pământul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…