Albumul "Joshua Tree" al trupei U2, inclus în Arhiva de înregistrări din Statele Unite

Albumul "Joshua Tree" al trupei U2, inclus în Arhiva de înregistrări din Statele Unite

Albumul "Joshua Tree", lansat de trupa irlandeză U2 în anul 1987, se numără printre cele 25 de materiale discografice care au fost înscrise în acest an în National Recording Registry, Arhiva de înregistrări a Congresului american.

Albumul "Joshua Tree" al trupei U2, inclus în Arhiva de înregistrări din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Joshua Tree", al cincilea album de studio al trupei irlandeze, a inclus piese de mare succes, precum "With or Without You", "Where the Streets Have No Name" şi "I Still Haven't Found What I'm Looking For", informează bbc.co.uk .

Într-un interviu acordat în 1987, Bono, solistul trupei U2, spunea că "«Joshua Tree» ar fi putut evolua într-o mulţime de alte direcţii" şi că "au fost multe cântece lăsate la o parte".

Coperta acestui album reprezintă o imagine devenită celebră între timp, realizată de fotograful Anton Corbijn, care îi prezintă pe cei patru membri ai trupei irlandeze într-un peisaj deşertic californian.

Printre înregistrările incluse în acest an în National Recording Registry se mai află coloana sonoră originală a musicalului "Sweeney Todd" creată de compozitorul Stephen Sondheim în 1979, dar şi single-ul "Theme from Shaft", tema muzicală înregistrată de Isaac Hayes pentru coloana sonoră a filmului "Shaft" din 1971.

Cea mai veche înregistrare inclusă în acest an este "The Laughing Song", o piesă de George Washington Johnson, primul afro-american care înregistra discuri comerciale, ce datează din 1896.

Cea mai recentă, este o versiune înregistrată de Jeff Buckley după piesa "Hallelujah" de Leonard Cohen, înregistrată în 1994.

Printre celelalte înregistrări incluse în 2014 sunt single-ul "Cathy's Clown", lansat de Everly Brothers în 1960, piesa "Fortunate Son" lansată de grupul Creedence Clearwater Revival în 1969 şi albumul "Heart Like a Wheel" lansat de Linda Ronstadt în 1974.

În National Recording Registry au fost incluse şi înregistrări non-muzicale, precum colecţia de conversaţii telefonice ale preşedintelui american Lyndon B. Johnson şi de interviuri ale acestuia din anii 1960 cu unii dintre "pionierii" baseball-ului.

Înfiinţată în anul 2000, Arhiva de înregistrări a Congresului american conţine diverse materiale audio care sunt considerate importante din punct de vedere cultural, artistic şi istoric, care trebuie conservate pentru posteritate.

În fiecare an, 25 de înregistrări audio, cu o vechime de cel puţin 10 ani, sunt adăugate în această arhivă, care conţine în prezent 400 de astfel de materiale discografice.

Nominalizările pentru includerea în National Recording Registry sunt făcute online de către public şi de către membrii National Recording Preservation Board (NRPB).

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...