Ambasadorul Poloniei, către şeful ICR, după scandalul legat de declaraţiile lui Nicolae Breban: Reprezentanţii ICR să nu-mi pună ţara într-o lumină falsă

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł, spune într-o scrisoare către preşedintele ICR, Radu Boroianu, că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Nicolae Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara într-o lumină falsă.

"Am fost foarte neplăcut surprins să citesc declaraţia domnului Nicolae Breban, preşedintele Consiliului consultativ al ICR, preluată în masă de presa din România, conform căreia în Polonia cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucură de autoritate şi care reprezintă o instituţie precum ICR, să recurgă în discuţia purtată la nişte argumente atât de absurde şi evident neadevărate. Acest gen de acuzaţii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Române. Polonia reprezintă de mulţi ani un exemplu de ţară în care domină libertatea nestingherită de exprimare, garantată direct prin constituţie. Acest lucru este demonstrat de însăşi poziţia înaltă a ţării noastre în clasementele internaţionale referitoare la libertatea presei", spune ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marek Szczygieł, în scrisoarea transmisă preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu.

Ambasadorul Marek Szczygieł mai spune că pe scriitorii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici nu îi ameninţă niciun pericol în Polonia.

"Domnii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se află printre cei mai străluciţi intelectuali români, sunt persoane cunoscute şi respectate şi în Polonia. Vă asigur, domnule Boroianu, că în ţara mea nu-i ameninţă niciun pericol. Am totodată rugămintea ca pe viitor, în fervoarea dezbaterilor publice, reprezentanţii ICR să nu mai folosescă argumente care să-mi pună ţara, atât de apropiată României, într-o lumină nefavorabilă şi falsă", mai spune ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marek Szczygieł.

Scrisoarea a fost transmisă "spre ştiinţă" şi scriitorilor Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, dar şi academicianului Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, şi lui Radu Podgorean, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Scrisoarea a fost publicată pe site-ul contributors.ro, cu acordul ambasadorului Marek Szczygieł, conform precizărilor făcute în acest sens.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Radu Boroianu, preşedintele ICR, nu a putut fi contactat de agenţia MEDIAFAX.

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, pe 1 iunie, preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este "Nu sunt de acord să fiu împuşcat". Liiceanu îl întreba pe preşedintele Academiei dacă crede că dinlăuntrul "celui mai înalt for de spiritualitate" al României poate fi lansată o "instigaţie la crimă" precum cea a lui Nicolae Breban referitor la împuşcarea lui Liiceanu şi a lui Horia-Roman Patapievici.

Liiceanu făcea referire la faptul că academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

La rândul său, Horia-Roman Patapievici a reacţionat, într-o declaraţie acordată pe 1 iunie agenţiei MEDIAFAX, spunând că este consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural, precizând că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.

La momentul respectiv, scriitorul Nicolae Breban a declarat, pentru MEDIAFAX, că a folosit într-o şedinţă la Academia Română o metaforă, poate nefericită, referitor la Horia-Roman Patapievici şi că a vrut să arate că dispreţuieşte atacurile la adresa neamului românesc. Nicolae Breban a precizat că nu s-a referit şi la Gabriel Liiceanu.

De asemenea, Nicolae Breban a catalogat ca fiind "folclor" ce se spune despre el. "Ăsta este un folclor. Eu am mai auzit tonul ăsta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (într-o emisiune, n.r.), dar asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (...) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Vroiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta vroiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban, pentru MEDIAFAX.

Ulterior, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, a spus că este o minciună faptul că Nicolae Breban ar fi cerut moartea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Gabriel Liiceanu la o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură din Academia Română, precizând că Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune.

Totodată, Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, i-a răspuns, pe 3 iunie, lui Gabriel Liiceanu, ca urmare a scrisorii pe care acesta i-a adresat-o, menţionând că instituţia pe care o conduce nu dispune de probe care să susţină afirmaţia sa despre "instigarea la crimă" lansată de Nicolae Breban.

Pe de altă parte, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), într-un text intitulat "Despărţirea de Breban (şi nu numai)?" şi publicat pe 29 mai pe site-ul ICR, îşi expunea pe larg punctul de vedere cu privire la academicianul şi scriitorul Nicolae Breban, care urma să ocupe funcţia onorifică de preşedinte al Consiliului consultativ al instituţiei. Reacţia lui Radu Boroianu a venit după ce, într-o conferinţă de presă organizată pe 5 mai, la sediul ICR, Nicolae Breban a făcut mai multe afirmaţii considerate scandaloase.

Astfel, Radu Boroianu spunea că l-a marcat recenta "ieşire curmezişe" a lui Nicolae Breban, precizând că, din păcate, scriitorul "s-a închipuit instalat ca Despot" al ICR, însă despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se strânge lațul. Cine ar fi făcut poza dată la PSD și cine sunt cei 3 liberali care nu apar în imagine. Firel…

2 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

3 Crunt articol! Slabă țară suntem! Mari jigodii avem în funcții-cheie!

4 VIDEO Senatoare PSD, nevasta baronului Buzatu: „În momentul ăsta se extrag informații din noi. S-ar putea să f…

5 Tovarășul Yau Mu Ye

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut