Ambrozia, plantă invadatoare nord-americană, continuă să se dezvolte în Europa

Ambrozia, plantă invadatoare nord-americană, continuă să se dezvolte în Europa

Ambrozia, plantă invadatoare nord-americană, al cărei polen provoacă alergii severe, ar urma să se dezvolte progresiv în toată Europa în deceniile viitoare, se arată într-un studiu publicat în revista Nature Climate Change și preluat luni de AFP.

Introdusă în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, Ambrosia artemisiifolia (plantă aromatică din familia compozeelor) este o plantă ce poate atinge 2 metri înălțime și face flori mici care pot produce alergii (rinite, jenă la ochi și respirație șuierătoare). Ea este deja prezentă în centrul și sudul Europei, îndeosebi în Italia de nord, precum și într-o mare parte din sud-estul Franței, unde se organizează regulat campanii de smulgere. Însă eradicarea plantei este extrem de dificilă fiindcă invadează zone necultivate din jurul spațiilor locuite.

Bazându-se pe modele matematice, o echipă de cercetători francezi, britanici și austrieci a calculat că actuala concentrație de polenuri de ambrozie va fi de patru ori mai mare în Europa până în 2050. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”