Andrei Şerban, de Ziua Mondială a Teatrului: „Am regăsit prin teatru gustul pierdut al copilăriei“

Mesajul complet transmis de Andrei Şerban

 

Ce înseamnă pentru mine această aniversare?

Aş vorbi despre o copilărie regăsită. Da, de a regăsi prin teatru gustul pierdut al copilăriei. Ca şi cum teatrul ar putea să redevină iar un copil cu ochii mari deschişi spre viaţă, în locul junelui prim bolnav şi îmbătrânit care a devenit. Un copil a cărei fiinţă însăşi e făcută din surpriză, din deschidere, din pură uimire faţă de tot ce e prezent în viaţa noastră acum. Cu alte cuvinte, aş vrea, prin această celebrare a teatrului, să îmi amintesc azi de ce ştiam atunci când eram copil“, a spus regizorul.  

 

Regizorul Andrei Şerban s-a născut pe 21 iunie 1943, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1968, iar în anul următor a obţinut o bursă „Ford“, cu ajutorul căreia a plecat să studieze teatrul în SUA. În anul 1970 a făcut parte din Centrul Internaţional de Cercetări în Teatru, la Paris, condus de Peter Brook. S-a făcur remarcat pentru montarea spectacolului „Iulius şi Cezar“, de Shakespeare, la Teatrul Bulandra. În 1977 a fost nominalizat la premiile „Tony“ pentru spectacolul „Livada cu Vişini“, după textul lui Anton Cehov, şi cu Meryl Streep, în rolul „Duniaşa“. În 1999 a fost laureat cu premiul Societăţii Regizorilor de Teatru şi Coreografilor „George Abbott“. A primit Medalia Ordinul Steaua României şi trei titluri de Doctor Honoris Causa.

 

Totodată, cu ocazia celebrării teatrului la nivel internaţional, Ion Caramitru a transmis un mesaj naţional despre importanţa teatrului în societatea actuală. „Mă uit cu disperare la ştirile fierbinţi ale zilei şi încerc să recapitulez modul în care teatrul a intervenit salvator în conflictele majore ale lumii. Din puzderia de senzaţii care mă încearcă privind televizorul, selectez doar spaima care mi-o induce scrâşnetul inconfundabil al şenilelor în mers şi încerc să înţeleg despre ce e vorba când văd, faţă-n faţă, tancuri şi copii“, a spus Ion Caramitru. 

 

De asemenea, dramaturgul sud-african Brett Bailey s-a alăturat acestei iniţiative de a lansa un mesaj public de Ziua Internaţională a Teatrului: „Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul Spirit al Spectacolului. Născut în comunitate, el poartă măştile şi costumele diferitelor noastre tradiţii. El pune la treabă limbile, ritmurile şi gesturile noastre, creînd un spaţiu în mijlocul nostru. Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest vechi spirit, ne simţim datori să-l îndreptăm, prin inimile, ideile şi trupurile noastre, către dezvăluirea realităţilor noastre, în toată banalitatea lor, dar şi cu misterul lor strălucitor“. 

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar