Astronautul Scott Kelly a filmat din spațiu aurora boreală

Astronautul Scott Kelly a filmat din spațiu aurora boreală

Un spectacol obișnuit pentru locuitorii zonelor nordice, aurora boreală este un eveniment cu totul special pentru cei care o văd pentru prima oară. Astronautul Scott Kelly, aflat pe Stația Spațială Internațională (ISS), a filmat aurora boreală din spațiu, oferind tuturor o perspectivă rară asupra acestui fenomen de care s-au bucurat până acum doar foarte puțini norocoși, conform unui material publicat de Huffington Post. Scott Kelly este astronaut al NASA și se află într-o misiune de un an la bordul ISS.

Aurora boreală, sau luminile nordului, este un fenomen vizibil de obicei doar în apropierea Polului Nord. Aurora filmată luni noaptea de Kelly s-a extins însă mult înspre sud, deasupra Americii, și a fost neobișnuit de strălucitoare, în condițiile în care furtuna solară care a declanșat acest fenomen a fost neobișnuit de intensă, fiind clasificată drept "severă" de Administrația Națională americană pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA).

Fenomenul de auroră polară nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte sau Venus. Aurora polară terestră e provocată de ciocnirea unor particule încărcate electric (de exemplu electroni) din magnetosferă cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km, sub incidența vântului solar.

Planeta noastră este atinsă permanent de vântul solar, un flux rarefiat de plasmă caldă (gaz de electroni liberi și cationi) emis de Soare în toate direcțiile, ca rezultat al temperaturii înalte a coronei solare, atmosfera stelei. Pe durata furtunilor magnetice, fluxurile pot fi mai puternice iar fenomenele de auroră boreală sau australă sunt cu atât mai spectaculoase. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”