Balerinul Bogdan Nicula a murit la vârstă de 35 de ani

Balerinul Bogdan Nicula a murit, duminică, la vârsta de 35 de ani, după ce, în decembrie 2014, a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ASL), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale, informează Opera Naţională Bucureşti (ONB).

Balerinul Bogdan Nicula a murit la vârstă de 35 de ani (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Timp de 25 de ani, balerinul Bogdan Nicula s-a antrenat zilnic pentru a-şi perfecţiona tehnica, pentru a dobândi graţie şi forţă în dans.

Bogdan George Nicula a fost absolvent al Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Teatru şi Film "I.L. Caragiale" - secţia Coregrafie. După terminarea liceului, a fost angajat la Teatrul de Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, unde a interpretat roluri principale în spectacole de balet precum "Lacul lebedelor" şi "Spărgătorul de nuci", dar şi în producţii de dans contemporan, precum "Metropolis", în coregrafia lui Sergiu Anghel, şi "Requiem", în coregrafia lui Gigi Căciuleanu. În anul 2001 şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer), şi a participat la producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz, la Arte, ZDF şi 3sat. În anul 2009, a dansat la evenimentul "1000 Years Dome Mainz", desfăşurat în Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană naţională ZDF.

În anul 2008 a avut ocazia de a dansa pe scena Teatrului Balşoi din Moscova, la gala Prix de Benois. În cadrul evenimentului, Bogdan Nicula a prezentat un solo din baletul "Streichquartett", în coregrafia lui Martin Schläpfer.

În luna iulie 2014, cu sprijinul colegilor din Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului, Bogdan Nicula a realizat coregrafia şi regia spectacolului "Noi Origini", desfăşurat la Bucureşti.

Patru luni mai târziu, în decembrie 2014, el a descoperit că suferă de scleroza laterală amiotrofică (ALS), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale. ALS atacă celulele nervoase care controlează mişcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mişcarea mâinilor, picioarelor şi a muşchilor să fie extrem de dificilă.

Singura şansă pentru Bogdan Nicula era efectuarea unui tratament cu celule suşă, astfel că, în ultimele luni, sute de prieteni şi colegi s-au solidarizat cu familia artistului, participând la numeroase spectacole caritabile destinate strângerii sumei de bani necesare intervenţiei medicale.

Toate aceste demersuri au fost, însă, tardive. Boala sa a avansat galopant, astfel că, patru luni mai târziu, pe 21 iunie, Bogdan Necula s-a stins din viaţă.

"Un artist român de valoare şi un om minunat, care iubea să danseze, aşa şi-l amintesc colegii pe Bogdan Nicula, balerinul care a plecat să danseze în Ceruri", se arată pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

4 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

5 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici