Boeing şi SpaceX vor construi primele douănavete spaţiale private

Boeing şi SpaceX vor construi primele douănavete spaţiale private

Este vorba de un contract de 6,8 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro), a precizat directorul NASA, Charles Bolden, care a făcut acest anunţ la Centrul Spaţial Kennedy.

Boeing a obţinut cea mai mare parte a acestui contract, cu 4,2 miliarde de dolari, in timp ce 2,6 miliarde revin SpaceX.

Aceste „taxiuri spaţiale” vor încheia în mare parte dependenţa Statelor Unite faţă de Rusia. Lucru benefic, dacă ţinem cont de faptul că relaţiile dintre Washington s-au deteriorat în urma crizei din Ucraina, NASA putând să evite folosirea navetelor Soyouz pentru transportul astronauţilor.

„Incredintarea acestui transport pe orbita terestra industriei private permite NASA sa se concentreze mai mult asupra ambitiosului zbor spre Marte”, a precizat Bolden.

Parteneriatul Boeing-SpaceX ar oferi o oportunitate pentru mai multe persoane de a experimenta un zbor în spaţiu, potrivit şefului NASA, el însuşi fost astronaut. Primele zboruri ale acestor navete private ar trebui sa aiba loc in 2017.

Contractul acopera în total şase misiuni cu oameni la bord spre ISS pentru fiecare dintre cele două companii.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?