Buletine meteo în anul 2050: caniculă și inundații

Buletine meteo în anul 2050: caniculă și inundații

Organizația Mondială a Meteorologiei (OMM) i-a invitat pe prezentatorii de buletine meteo din lumea întreagă să imagineze un 'buletin meteo al anului 2050', cu ocazia Conferinței internaționale a ONU privind schimbările climatice, care se desfășoară timp de două săptămâni la Lima.

Foto: (c) TELAM / XINHUA FLUX

Temperatura medie în atmosfera joasă va urca cu peste 4 grade spre sfârșitul acestui secol dacă omenirea continuă să provoace cantități mai mari de gaze cu efect de seră. Încercând să ilustreze impactul asupra vieții cotidiene, OMM a încercat să imagineze ce ar putea rezerva viitorul în mai multe țări.

Astfel, au fost elaborate buletine meteo ale anului 2050 pentru Peru, Franța, Vietnam, Spania, Canada și Norvegia. Acestea descriu scenarii bazate pe cele mai recente dovezi științifice și arată care vor fi fenomenele cotidiene în aceste țări dacă temperatura va crește la nivel global.

Un buletin meteo pentru ziua de 16 august 2050 anunță 40 de grade la Paris și furtuni puternice în restul țării. Pentru 21 decembrie 2050, prima zi de vară australă în Peru, se anunță precipitații abundente, stare de urgență și acces interzis la situl incaș Machu Picchu.

Aceste filme postate pe YouTube vizează sprijinirea guvernelor, întreprinderilor și a societății civile să ia măsuri ambițioase în lupta contra schimbărilor climatice, potrivit OMM.

Această a 20-a conferință ONU privind schimbările climatice, la care participă aproximativ 10.000 de persoane (delegații naționale, ONG-uri și experți), își propune să pune bazele pentru un pact global de combatere a schimbărilor climatice, ce ar urma să fie încheiat anul viitor la Paris.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Codruț Bălu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

3 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România