Campionatul mondial de fotbal pentru roboți RoboCup a început în orașul chinez Hefei

Campionatul mondial de fotbal pentru roboți RoboCup a început în orașul chinez Hefei

Ediția 2015 a Campionatului mondial RoboCup, o competiție în care roboți din lumea întreagă se înfruntă pe terenul de fotbal, a început sâmbătă în orașul chinez Hefei, unde partidele vor putea fi urmărite până în 23 iulie.

Roboții sunt pre-programați, aproximativ 50.000 de linii de cod fiind necesare pentru pregătirea unui meci, dar există și un element de învățare. Potrivit profesorului Daniel Polani de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, roboții "vorbesc" cu antrenorii lor în timp ce joacă, explicând ceea ce văd, relatează BBC.

Potrivit acestuia, anul acesta va fi mai greu, pentru că multe reguli s-au schimbat. În timp ce edițiile precedente au avut loc pe un teren tare și neted, campionatul din 2015 de desfășoară pentru prima dată pe un gazon sintetic cu o înălțime de trei centimetri. Aceasta nu pare mare lucru, dar se schimbă complet situația. Pentru a rezolva problema, inginerii și-au dotat jucătorii cu senzori de presiune pe talpa picioarelor.

"Datorită senzorilor săi, robotul știe în orice moment dacă are un picior pe sol sau nu, dacă greutatea sa este în față sau în spate, ceea ce este fundamental pentru a șuta fără a cădea", explică un inginer de la laborator de roboți Labri din Franța, citat de francetvinfo.fr. Pentru a marca este necesar să identifice mingea și să localizeze poarta adversă. Roboții recunosc mingea după culoare, care anul acesta va fi albă, și nu roșie ca până acum.

RoboCup este organizat anual, din 1997, aducând pe teren roboți din ce în ce mai sofisticați veniți din laboratoare din întreaga lume. De asemenea, de la 38 de echipe din 11 țări la prima ediție, s-a ajuns la peste 500 de echipe participante din 45 de țări.

Conceput inițial ca o modalitate de a îmbunătăți dezvoltarea inteligenței artificiale, scopul final este ca o echipa de roboți să participe la un meci cu campionii umani ai Cupei Mondiale la fotbal până în 2050. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

3 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

4 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...