CE a lansat un infringement împotriva României privind drepturile de autor

CE a lansat un infringement împotriva României privind drepturile de autor

Comisia Europeană a lansat, joi, un infringement (aviz motivat) împotriva României pentru necomunicarea măsurilor de transpunere în legislaţia internă a Directivei privind operele orfane, Executivul european avertizând că poate trimite cazul la CJUE, dacă în două luni nu se iau măsuri în acest sens.

CE a lansat un infringement împotriva României privind drepturile de autor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană a solicitat, joi, României, Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei şi Sloveniei să pună în aplicare Directiva UE 2012/28/CE privind operele orfane. Acestea sunt opere cum ar fi cărţile, ziarele sau articolele din reviste şi filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai căror autori sau alţi titulari de drepturi nu sunt cunoscuţi sau nu pot fi localizaţi sau contactaţi pentru a obţine permisiunea de utilizare a operelor lor.

Cele şase state membre încă nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere a Directivei în dreptul intern, care ar fi trebuit să fie adoptate până la 29 octombrie 2014.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită avize motivate (infringement). Statele au la dispoziţie două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate pentru a alinia legislaţia naţională la legislaţia UE.

"Dacă ele nu iau măsuri în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită aceste ţări în faţa Curţii de Justiţie a UE şi să propună sancţiuni financiare", se arată în comunicat.

În acelaşi timp, Comisia a închis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în curs împotriva Austriei, Bulgariei, Lituaniei şi Letoniei, deoarece acestea au notificat transpunerea integrală a Directivei.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

2 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

3 Așa o fi?

4 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

5 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…