Ce s-a ales de copiii lui EINSTEIN. Destinul tragic al fiului său preferat

Ce s-a ales de copiii lui EINSTEIN. Destinul tragic al fiului său preferat

Albert Einstein, unul dintre cei mai mai fizicieni din istorie, a avut trei copii: doi băieţi şi o fiică. Numai unul din cei doi fii ai săi a călcat pe urmele tatălui său, alegând o carieră în ştiinţă, în timp ce fiul cel mic a sfârşit internat într-un sanatoriu. Despre fiica lui Einstein nu se ştiu multe lucruri, ea având o viaţă foarte scurtă.

Eduard, Hans Albert şi Liesersl. Acestea sunt numele celor trei urmaşi ai renumitului fizician.

Dintre aceştia, numai Hans Albert s-a arătat interesat de ştiinţă şi chiar şi-a făcut o carieră în acest domeniu. Născut în anul 1904, al doilea copil şi primul fiu al lui Einstein cu prima lui soţie, Mileva Maric, a fost inginer şi profesor, fiind cunoscut pentru activitatea sa în domeniul dinamicii sedimentelor. Hans Albert a studiat la aceeaşi universitate ca tatăl său şi a obţinut o diplomă în ingierie civilă, în anul 1926.

În anul 1933, a părăsit ţara, de teama ameninţările naziştilor şi a ajuns în Statele Unite ale Americii, unde a trăit până la sfârşitul vieţii sale. În SUA, el a lucrat la Departamentul pentru Agricultură şi la California Institute of Technology, fiind de asemenea profesor de ingienrie hidraulică la Universitatea din California. În anul 1973, la 69 de ani, moarte din pricina unor probleme cardiace, în timpul unui simpozion în Massachussetts.

Despre viaţa fiicei lui Einstein, Lieserl, nu se cunosc multe detalii. Ea a fost primul copil al fizicianului cu Mileva Maric, naşterea sa stârnind numeroase controverse, deoarece Mileva era o fostă studentă a lui Einstein. De altfel, Lieserl nu a fost crescută de Einstein şi Mileva,Michele Zackheim scriind în cartea sa intitulată "Fiica lui Einsteint", că aceasta ar fi fost dată spre adopţie la scurt timp de la naşterea sa.

Zacheim scrie în cartea sa că motivele care i-au determinat pe cei doi să-şi dea fiica spre adopţie nu sunt cunoscute, la fel cum nu se ştie nici dacă Einstein a apucat să-şi vadă vreodată fata. Tot Zacheim spune că Lieserl ar fi decedat în anul 1903, la doar un an de la naştere, din cauza unei infecţii. Informaţiile curpinse în cartea lui Zacheim nu au fost însă confirmate până în prezent.

Mezinul soţilor Einstein-Maric, Eduard, s-a npscut în anul 1910. Un elev silitor, cu mult talent muzical, Eduard a vrut să urmeze o carieră în medicină, mai exact, să devină psihiatru, însă destinul a fost dur cu el. În jurul vârstei de 20 de ani, el s-a îmbolnăvit de schizofrenie şi a fost internat doi ani mai târziu. Pe durata internării sale, Eduard a fost "îndopat" cu medicamente foarte puternice şi a primit tratament cu electroşocuri, acest ultim lucru afectându-i viaţa radical. Relaţia lui Eduard cu tatăl său a fost foarte rece, el spunându-i în repetate rânduri părintelui său că îl urăşte. Mama lui Eduard a fost cea care a avut grijă de el până la moarte.  El a murit în anul 1965, la 55 de ani, din cauza unui atac cerebral.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...