Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cel mai rar timbru poștal din lume va fi expus la Washington

Cel mai rar timbru poștal din lume, în valoare de un cent, emis în 1856 în Guyana Britanică pe hârtie magenta, va fi expus la Muzeul Național Poștal din Washington începând din luna aprilie, a anunțat Institutul Smithsonian.

Timbrul va fi expus în galeria "William H. Gross" a muzeului timp de trei ani, cea mai lungă și cea mai accesibilă modalitate publică de a prezenta vreodată această piesă filatelică, a precizat institutul.

Acest timbru este ultimul exemplar care s-a păstrat din emisiunea filatelică de un cent pe hârtie magenta din Guyana Britanică. Tipărit cu cerneală neagră pe hârtie de culoare magenta (sau fucsia), prezintă imaginea unei nave cu trei catarge și motto-ul acestei colonii britanice în limba latina: "Damus Petimus Que Vicissim" ("Dăruim și așteptăm să primim").

Timbrul de o sută de cenți a fost vândut de casa de licitații Sotheby's în iunie, pentru 9,5 milioane dolari, de patru ori mai mult decât prețul plătit vreodată pentru un singur timbru. Sotheby's a spus că timbrul a fost obiectul cel mai valoros vândut vreodată raportat la greutate și mărime. Cumpărătorul anonim l-a împrumutat Muzeului Național Poștal din Washington.

Acest timbru este printre primele timbre poștale emise în lume. Șeful poștei din Guyana Britanică, în prezent republica Guyana, a cerut în 1856 unui ziar să imprime timbre după ce expedierea de timbre din Marea Britanie a fost amânată.

Un elev din Guyana Britanică a descoperit timbrul în 1873 printre hârtiile familiei sale. Piesa filatelică a trecut pe la diverși colecționari până când a fost cumpărat de John du Pont, unul dintre moștenitorii averii din domeniul chimiei al familiei du Pont. Patrimoniul Du Pont a vândut timbrul în acest an la licitația de la Sotheby's. Du Pont murise în închisoare în 2010, în timp ce executa o pedeapsă pentru o crimă comisă în 1996.

Culoarea magenta pe care a fost emis timbrul reprezenta rezultatul unei revoluții tehnologice în chimia industrială produsă la mijlocul secolului al XIX-lea, care a început cu descoperirea în 1856 a 'moveinei' (cunoscută și sub numele de 'anilina purpurie' sau 'movul Perkin') de către chimistul William Perkin, acesta fiind primul colorant sintetic din anilină produs vreodată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație. Dragnea a dat ordin ca Iordache să facă „o listă cu toți procurorii și judecătorii care-au lucrat …

2 Info. Voi știți în baza a ce „document” cere A.Florea Dosarul Dragnea de la DNA? Știați că procuroarea Lăncră…

3 ALARMĂ Următorul pas, FURTUL alegerilor. Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, va fi pus șef al Autorității Electo…

4 ALERTĂ Kovesi, locul 2 la votul indicativ din Consiliul UE, după candidatul francez și la egalitate cu cel ger…

5 ALARMĂ Tensiune maximă la DNA! Sclava PSD le-a dat ULTIMATUM două zile procurorilor pentru a-i PREDA Dosarul D…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Câți oameni a doborât Van Damme în toate filmele sale? Cineva a numărat :)