China: Elogii în ritm de rap pentru politica președintelui Xi Jinping într-un videoclip postat de televiziunea de stat

China: Elogii în ritm de rap pentru politica președintelui Xi Jinping într-un videoclip postat de televiziunea de stat

Un clip video cu ritmuri de muzică rap și desene animate care elogiază politica președintelui chinez, Xi Jinping, a fost publicat pe pagina oficială a televiziunii de stat din China, CCTV, la adresa tinyurl.com/gnxb4b4, informează EFE.

Acesta este cel de-al treilea video cu desene animate cu clar conținut propagandistic pro-Beijing difuzat pe internet în 2015. În prima parte a anului, a circulat un clip în care președintele Xi Jinping apărea pedalând pe bicicletă împreună cu alți lideri mondiali sau mergând de mână cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, iar în octombrie, a fost postat un clip, de inspirație hippy, care prezenta în limba engleză obiectivele celui de-al XIII-lea plan cincinal (pentru 2016-2020).

Primele două filmulețe au fost produse de studiourile chineze de animație Fuxing Lushang. Nu se cunoaște dacă există vreo legătură între acestea și conducerea țării, dar numele studiourilor — care, în traducere, înseamnă 'Drumul întineririi' — sugerează o apropiere de puterea de la Beijing, întrucât amintește de una dintre frazele deseori repetate în discursurile sale de Xi Jinping.

Clipurile, care au circulat intens pe rețele sociale din China, atrag atenția prin combinația dintre propaganda comunistă și elemente moderne legate de muzica și cultura occidentală, lucru considerat de unii comentatori drept un efort al Beijingului de a-și ameliora imaginea atât în plan intern, cât și extern.

Înregistrarea postată pe portalul CCTV este în limba mandarină, are un stil destul de sobru și marchează împlinirea a doi ani de la înființarea de către președintele Xi Jinaping a unui comitet pentru reforme economice. Grupul 'eficientizează activitatea administrației și deleagă puterea la nivelurile inferioare, așa că aveți încredere în guvern. Nu interveniți dacă nu este cazul — lăsați piața să guverneze!', se spune la începutul videoclipului. O parte importantă este consacrată luptei contra politicienilor corupți și îndeamnă la'vânarea muștelor, tigrilor și marilor vulpi', aluzie la termenii folosiți de conducerea comunistă a țării pentru a se referi la înalți funcționari anchetați pentru diverse fraude.

Textul pe ritm de rap amintește și despre unele dintre planurile de investiții în exterior, cum ar fi deschiderea unor zone de liber schimb, înființarea Băncii Asiatice de Investiții și Infrastructură sau proiectul cunoscut sub numele de 'Drumul mătăsii'.

AGERPRES www.agerpres.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina