Chinezii vor să construiască un tunel feroviar sub Everest

Chinezii și-au propus să construiască o cale ferată spre Nepal care ar urma să cuprindă un tunel feroviar pe sub Everest, cel mai înalt vârf muntos din lume, informează 7sur7.be. După ce a investit în construcția de drumuri, în centrale hidroelectrice și telecomunicații, China este preocupată în prezent de infrastructuri feroviare. Extinderea căii ferate Qinghai-Tibet ar urma să se realizeze 'la solicitarea Nepalului', după cum a relatat ziarul 'China Daily', citat de 'The Guardian'. Ideea a fost abordată în decembrie 2014, în cursul unei vizite la Kathmandu, a ministrului chinez de externe, Wang Yi, potrivit unor surse nepaleze. Proiectul ar urma să fie definitivat în 2020.

China este binecunoscută pentru construcțiile sale uriașe, menționează 7sur7.be, reamintind cel mai mare baraj hidroelectric din lume, Barajul celor Trei Defileuri, din provincia chineză Hubei, a cărui construcție a necesitat inundarea a 600 de kilometri pătrați de terenuri agricole și păduri, precum și strămutarea a 1,8 milioane de oameni, schimbări cu considerabile efecte asupra faunei și florei. Și actualul proiect de cale ferată pe sub Everest ar putea avea un impact serios asupra mediului din regiune, apreciază publicația belgiană.

Conform acestei surse, India nu privește cu ochi buni acest proiect. Apropiată deja de Pakistan, China ar încerca să creeze legături cu Sri Lanka, Maldive și Nepal. Chiar dacă India încearcă să investească în regiunea vizată de chinezi, îi este greu să rivalizeze cu puterea financiară a Chinei, încheie 7sur7.be. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Curvăsăria îngroapă România! Fosta „chinezului” din Guvernul PSD, dată afară din directoratul Transelectrica d…

2 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

3 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

4 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

5 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta