Cimpanzeii acordă îngrijiri deosebite puilor cu handicap (studiu)

Cercetători japonezi au observat prima oară cum se comportă o mamă cimpanzeu cu puiul ei handicapat, căruia îi acordă îngrijiri atente, în contextul în care se credea că această formă de sociabilitate a apărut odată cu omul, transmite joi AFP.

Oameni de știință de la Universitatea din Kyoto (estul Japoniei) au studiat timp de doi ani comportamentul unui grup de cimpanzei față de un pui femelă "cu handicap grav", născut în 2011 în parcul național din Munții Mahale din Tanzania. "Nou-născutul prezenta simptome asemănătoare sindromului Down (trisomie 21)", potrivit unui extras din studiul publicat în cursul acestei săptămâni în revista Primates.

"Îngrijirile de care a beneficiat din partea mamei și a surorii au ajutat, poate, puiul handicapat să supraviețuiască 23 de luni în sălbăticie", arată cercetătorii. Ulterior au pierdut urma puiului, care a murit probabil.

Mama și sora țineau în brațe puiul în timpul alăptării, a declarat pentru AFP profesorul Michio Nakamura. "Un pui de cimpanzeu se poate agăța singur de obicei de mamă, însă picioarele nu îi erau destul de puternice", a adăugat el. De altfel mama nu lăsa pe nimeni din afara familiei să se ocupe de fiica ei, lucru care nu se mai întâmplase înainte cu alți pui.

În privința celorlalți membri ai grupului de primate, aceștia nu au arătat nicio aversiune sau teamă față de puiul handicapat, se arată în studiu.

"Este prima oară că au fost observate asemenea interacțiuni în mediul sălbatic", a spus cercetătorul, apreciind că studiul "aduce noi indicii" în privința dezvoltării legăturii sociale. "Până acum au existat dezbateri asupra faptului că această formă de îngrijire s-ar fi dezvoltat odată cu apariția speciei umane", a încheiat Nakamura. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

4 SISTEMUL n-a murit! USR se sparge în două după prezidențiale! O parte va rămâne cu Cioloș, o parte cu Nicușor …

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante