Contractul de căsătorie între Napoleon Bonaparte şi Josephine, cumpărat de un muzeu parizian.Valoarea documentului, aproape o jumătate de milion de euro

Acest document unic, aparţinând unei persoane private, semnat de Josephine şi Napoleon în după-amiaza zilei de 8 martie 1796, a fost estimată iniţial la un preţ între 80.000 şi 100.000 de euro. Noul deţinător al documentului este Musee des Lettres et Manuscrits din Paris, potrivit Casei Osenat.

Primul articol din contractul de căsătorie prin care este declarată uniunea legală între cel care va deveni împăratul Napoleon şi Marie Josephe Rose Tascher de la Pagerie, cunoscută şi ca Josephine de Beauharnais, precizează că nu va fi „nici un bun comun între viitori soţi”. Astfel, „viitorii soţi nu vor fi obligaţi să respecte” eventuale datorii sau credite ipotecare făcute de celălalt din cuplu”.

Ceremonia oficială între cei doi a avut loc la 9 martie 1796, iar contractul a fost înregistrat la starea civilă la 18 martie 1796.   

Două alte documente referitoare la ordinul de arestare pentru trădare, 9 august (thermidor) 1794, precum şi ordinul de eliberare datat 11 zile mai târziu, 20 august, din timpul perioadei convenţiei au fost achiziţionate pentru 93.750 de euro, chiar dacă valoarea lor era estimată undeva între 20.000-30.000 de euro.

Napoleon Bonaparte, născut la 15 august 1769, în Corsica, şi decedat la 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena, , a fost unul din cei mai importanţi lideri politic ai Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea, şi au influenţat spaţiul geopolitic.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde