Coperta de revistă cu cele mai mici dimensiuni din lume - FOTO

Coperta de revistă cu cele mai mici dimensiuni din lume - FOTO

Cercetătorii de la un laborator ştiinţific din Elveţia au creat coperta de revistă cu cele mai mici dimensiuni din lume, în condiţiile în care un singur grăunte de sare poate să cuprindă 2.000 de astfel de coperte minuscule.

Coperta de revistă cu cele mai mici dimensiuni din lume - FOTO

Oamenii de ştiinţă elveţieni au gravat o imagine cu dimensiunile de 11 x 14 micrometri, ce înfăţişează doi urşi panda, într-un polimer, cu ajutorul unei tehnologii care seamănă foarte mult cu aceea utilizată de imprimantele 3D. Acea fotografie a apărut pe coperta numărului de luna trecută al revistei National Geographic Kids, informează huffingtonpost.com .

Proiectul a fost coordonat de Urs Duering, cercetător la filiala elveţiană a grupului IBM.

Pentru a obţine acea imagine, dispozitivul utilizat, care are dimensiunile unui frigider, a folosit o daltă minusculă care are un vârf din silicon de 100.000 de ori mai mic decât vârful unui creion ascuţit.

Tehnologia ar putea fi utilizată pentru fabricarea tranzistorilor şi a elementelor de securitate de dimeniuni nanometrice pentru a împiedica falsificarea banilor, a paşapoartelor şi a operelor de artă.

National Geographic Kids, care a comandat acest proiect, îşi va prezenta certificatul ce atestă nou record Guinness pentru coperta de revistă cu cele mai mici dimensiuni din lume, vineri, la Washington.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina