Copia unui jurnal de bord al avionului 'Enola Gay', adjudecată la licitație cu 50.000 de dolari

Copia unui jurnal de bord al avionului 'Enola Gay', adjudecată la licitație cu 50.000 de dolari

Copia unui jurnal de bord al copilotului de pe 'Enola Gay', avionul american care a aruncat bomba atomică la Hiroshima în 1945, a fost adjudecată cu 50.000 de dolari la o licitație organizată miercuri la New York, a anunțat casa Bonhams, preluată de AFP. Robert Lewis, copilotul avionului B-29 'Enola Gay', a făcut copia în 1945, la cererea unui ziarist de la New York Times. Aviatorul a scris originalul în 6 august 1945, zburând spre Hiroshima, descriind misiunea top secret. L-a intitulat 'Scrisoare pentru mama și tata' fiindcă îi era interzis să dezvăluie conținutul misiunii, potrivit casei de licitații Bonhams.

'Sunt convins că întreg echipajul a simțit că această experiență a reprezentat mai mult decât și-ar fi putut imagina orice ființă omenească', scria Robert Lewis. 'Oare câți japonezi am ucis? Dumnezeule, ce-am făcut?', se întreba el.

Jurnalul de bord original a fost vândut la licitație de casa Christie's în 2002, cu 391.000 de dolari.

În cadrul aceleiași licitații de miercuri, planul de atac al orașului Hiroshima, desenat de Lewis, s-a vândut cu 37.500 de dolari. Desenată în creion și cerneală, schița reprezintă avionul 'Enola Gay' apropiindu-se de Hiroshima și efectuând un viraj de 150 de grade în momentul lansării bombei. Bomba de 4,5 tone a făcut direct 140.000 de victime, potrivit estimărilor admise astăzi, și zeci de mii de răniți.

Trei zile mai târziu, în 9 august 1945, a doua bombă exploda la Nagasaki, ucigând alte 70.000 de persoane, amintește AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...