CRIZA IMIGRANŢILOR: Cum s-a schimbat viaţa a trei simboluri ale refugiaţilor - FOTO, VIDEO

CRIZA IMIGRANŢILOR: Cum s-a schimbat viaţa a trei simboluri ale refugiaţilor - FOTO, VIDEO

Criza imigranţilor din toamna acestui an a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Unii dintre cei care au încercat să ajungă în Germania au devenit celebri datorită unor fotografii folosite de presă pentru a ilustra evenimentele.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Cum s-a schimbat viaţa a trei simboluri ale refugiaţilor (Imagine: Captura video)

Reporterii de la BBC au luat legătura cu trei dintre imigranţii a căror faţă a fost folosită de zeci de ori în lunile septembrie şi octombrie.

Laith Majid: Fotografiat în 15 august 2015 pe ţărmurile Greciei.

Irakianul locuieşte acum în Germania împreună cu familia sa şi spune că, încă, este oprit pe stradă de oameni care îl recunosc după fotografia care a creat atâta emoţie.

”Mi-aş dori să nu mai văd niciodată acea fotografie. Oriunde merg mă mai opreşte lume şi îmi spun că mă recunosc. «Ne amintim de tine, eşti cel din poză. Sperăm că eşti bine, în siguranţă şi fericit», îmi spun oamenii care mă văd pe stradă. Nu m-aş fi gândit niciodată că o fotografie îmi poate atrage atâta simpatie din partea germanilor şi îmi voi face prieteni în toată lumea. Sunt fericit că mi-am făcut atâţia prieteni în toată lumea, dar în acelaşi timp trist, la vederea acelei fotografii”, a declarat Laith Majid pentru BBC.

Familia trăieşte acum în Germania, într-o fostă baracă militară amenajară special pentru refugiaţă, alături de alte câteva sute de persoane. Fiecare familie are o cameră.

Ossama Abdul Mohsen: Filmat pe 8 septembrie în Ungaria.

Antrenorul de fotbal sirian devenit cunoscut după ce a fost filmat în timp ce alerga cu băiatul său în braţe, iar o femeie cameraman l-a împiedicat deliberat, locuieşte în prezent în Madrid alături doi dintre băieţii săi.

Bărbatul povesteşte că duce o viaţă foarte bună, i s-a oferit un post de antrenor la un club de fotbal din Spania şi are un apartament, dar aşteaptă ca soţia sa şi ceilalţi doi copii, care sunt blocaţi în Turcia, să ajungă şi ei în Madrid.

”Când jurnalista maghiară m-a împiedicat am fost foarte supărat pentru că fiul meu, Zaid, s-a lovit şi eu am fost rănit. Băiatul meu a fost afectat atât fizic cât şi psihic, iar trei zile după aceea nu a mai vorbit deloc. Nu am ştiut că suntem filmaţi în acel moment şi, abia când am ajuns în Germania, cinci zile mai târziu, am aflat de filmuleţ şi faptul că a cauzat revoltă la nivel mondial”.

Deşi a spus la început că nu o va putea ierta niciodată pe cea care i-a pus piedică, Ossama a revenit la sentimente mai bune faţă de aceasta, după ce a aflat că a rămas fără loc de muncă. ”Acum totul este de domeniul trecutului, ca şi apa care a trecut pe sub pod. Am uitat de acel incident şi privesc spre viitor alături de familia mea”, a spus antrenorul de fotbal.

Mohammad Zatareyh: Fotografiat pe 4 septembrie în Ungaria

Tânărul de 26 de ani este cel care care a îndemnat mii de imigranţi să pornească pe jos 180 de kilometri din Ungaria spre Austria. Mohammad trăieşte acum în Germania şi aşteaptă să îi iasă actele pentru a putea să îşi caute de lucru.

În ceea ce priveşte momentul din Ungaria, acesta povesteşte că au fost câteva zile pline de suferinţă şi că nu concepea să fie atât de aproape de Austria şi totuşi, să nu poată face nimic.

"După câteva zile de suferinţă acolo, mi-a venit ideea că trebuie să plec şi le-am spus asta şi celorlalţi oameni care erau cu mine. Le-am spus să nu le fie frică. Putem merge câte opt ore pe zi şi când suntem prea obosiţi ne oprim pentru odihnă. Am chemat cu noi şi cameramani care să filmeze totul astfel încât poliţia ungară să nu ne poată face rău pentru că ar apărea la TV”, a povestit tânărul sirian.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”