Cum ne afectează sănătatea dispozitivele tehnologice folosite înainte de culcare

Cercetătorii britanici arată că şase persoane din zece nu dorm suficient- aproape cu 50% mai multe decât anul trecut. Aceştia sunt de părere că această schimbare s-a produs din cauza numărului crescând de persoane care folosesc smartphone-uri, tablete, calculatoare şi alte dispozitive în pat, înainte de culcare.

 

Lumina albăstruie emisă de ecranele dispozitivelor atât de populare în zilele noastre reduce starea de moleşeală, alungând somnul. Psihologul Richard Wiseman a delegat site-ul YouGov să chestioneze 2.149 de adulţi despre obiceiurile lor pe timp de noapte. 

 

Un adult are nevoie, în medie, de cel puţin şapte ore şi jumătate de somn pe noapte; un număr mai mic de şapte ore dormite pot creşte riscul de îmbolnăvire. Chestionarul a demonstrat că 59% din oameni dorm şapte ore pe noapte sau chiar mai puţin, rezultatele fiind îngrijorătoare, mai ales că, în urmă cu un an, rezultatele arătau că doar 39% din oameni dormeau mai puţin de şapte ore.

 

„Este o creştere uriaşă, iar rezultatele sunt extrem de îngrijorătoare, pentru că cei care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte riscă o paletă întreagă de probleme, printre care obezitate, diabet sau chiar cancer”, a declarat doctorul Wiseman, de la Universitatea din Hertfordshire.
 

Rezultatele sondajului au arătat că 79% dintre persoanele chestionare folosesc diverse dispozitive care emit lumină albastră cu două ore înainte de culcare, rezultat care a crescut cu 20% faţă de anul trecut.

 

„Lumina albastra produsă de aceste dispozitive suprimă producerea de melatonină, hormonul somnului. Este foarte important să le evităm înainte de culcare”, a adăugat Wiseman.

 

Folosirea dispozitivelor tehnologice ar avea legătură şi cu visele, studiul arătând că doar 10% din persoanele intervievate şi-au descirs visele ca fiind „plăcute”.

 

„Vă sfătuiesc să eliminaţi toate dispozitivele tehnologice din dormitoare, de la televizor, până la telefon. Evitaţi să le folosiţi cu 2 ore înainte de a adormi”, a spus psihologul.

 

Pentru o minte limpede înainte de culcare, creaţi-vă o listă cu lucrurile pe care le aveţi de făcut a doua zi şi consumaţi multe banane, fructe bogate în carbohidraţi care induc somnolenţa şi care conţin substanţe minerale cu efetul relaxării muşchilor.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar