Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Dalai Lama este celebrat astazi pentru împlinirea vârstei de 80 de ani potrivit calendarului tibetan

Celebrarea aniversarii vârstei de 80 de ani de către Dalai Lama, liderul spiritual al budiștilor tibetani, a început duminică în orașul indian Dharamsala cu rugăciuni pentru o viață îndelungată, informează DPA. Templul principal a fost împodobit cu flori și Dalai Lama stă așezat la picioarele statuii lui Buddha în timp ce călugării cântă imnuri și folosesc instrumentele muzicale tradiționale în timpul ritualurilor sacre, relatează agenția citată.

Dalai Lama și mii de adepți ai săi au fugit în India în 1959, după ce China a luat măsuri împotriva lor după o rebeliune, amintește DPA.

Guvernul tibetan în exil, cunoscut sub numele de Central Tibetan Administration, are baza în Dharamshala (India).

Dalai Lama, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de aduce o soluție pașnica problemelor Tibetului, va fi în Statele Unite, atunci când va împlini cei 80 de ani de viață, în data de 6 iulie, după regulile calendarului gregorian.

În conformitate cu calendarul lunar budist ziua sa de naștere este pe 21 iunie. Ceremoniile de duminică vor fi urmate de două zile de programe culturale și expoziții, menționează DPA.

Născut la 6 iulie 1935, în familia unui umil fermier dintr-un mic sat tibetan, Lhamo Dhondrup a fost recunoscut ca a 14-a încarnare a lui Dalai Lama de un grup de călugări budiști, când avea doi ani. Când China a invadat Tibetul, în octombrie 1949, tânărul Dalai Lama încă nu își încheiase studiile. După eșuarea încercărilor de negociere cu guvernul chinez, el a fugit în India în 1959 deghizat ca soldat, în timp ce trupele chineze înăbușeau revolta tibetană împotriva ocupației patriei lor.

Peste 80.000 de refugiați tibetani l-au urmat pe Dalai Lama, căruia guvernul indian i-a permis stabilirea cartierului său general în Dharamshala, care în limba hindi înseamnă 'lăcașul religiei'. AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO GRAV, semne de DICTATURĂ! Opt milițieni l-au ridicat ABUZIV din stradă pe Marian Moroșanu și l-au dus la…

2 Imagini DRAMATICE! Jurnalistă de la Radio România luată cu salvarea după ce a fost scoasă de pe post pentru că…

3 VIDEO Dragnea, enumerat de New York Times printre DICTATORII din întreaga lume, cu Maduro și Kim Jong-un!

4 Miercuri, o zi tristă pentru un om cinstit

5 GUNOIUL dracului! Nicolicea le-a transmis experților Comisiei de la Veneția că greșelile comisiei speciale pe …

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze