Decesul câinelui regelui Thailandei ocupă prima pagină a celor mai importante ziare din regat

Decesul câinelui regelui Thailandei ocupă prima pagină a celor mai importante ziare din regat

Câinele regelui Thailandei a murit, iar faptul a ocupat marți prima pagină a ziarelor din regat, unde un om face închisoare pentru că a criticat patrupedul pe Facebook, scrie agenția France Presse. "Khun Tongdaeng a murit liniștită în somn la palatul Klai Kangwon, la 26 decembrie, la 23.10", a anunțat luni seara într-un comunicat școala veterinară Kasetsart, care se ocupa de tratarea animalului.

Tongdaeng, în vârstă de 17 ani, era bolnavă de mai mulți ani și nu-și mai făcea apariția în public, dar putea fi văzută la picioarele regelui pe numeroasele calendare și afișe care împodobesc magazinele, birourile și locuințele din Thailanda.

Cele mai importante ziare naționale din această țară au dedicat marți prima pagină morții câinelui. "Regele a fost deja informat", scrie Matichon, ziarele evocând 'evenimentul' cu cel mai mare respect.

În Thailanda, familia regală este protejată de una dintre legile cele mai restrictive din lume. Orice persoană care îi insultă pe regele Bhumibol Adulyadej (88 de ani), prezentat ca un semizeu, pe regină, moștenitor sau regent este pasibil de 15 ani de închisoare pentru fiecare încălcare a legii.

Câinele regelui beneficia de o putere simbolică, animalul fiind folosit în trecut de rege pentru a-și împărtăși sfaturile națiunii. Regele a scris o carte despre Tongdaeng în 2002, lucrarea fiind interpretată ca un mijloc prin care suveranul le-a amintit supușilor săi locul lor într-o societate foarte clar ierarhizată. Patrupedul este și personaj principal într-un film de animație lansat în cinematografele din Thailanda la începutul lunii decembrie, cu ocazia celei de-a 88-a aniversări a monarhului.

În contextul marii îngrijorări declanșate pe tema succesiunii regelui, spitalizat de câteva luni, legea de lezmaiestate este utilizată din plin de militarii aflați la putere.

Un internaut este deținut de la începutul lunii decembrie, în așteptarea procesului său pentru lezmaiestate pentru că nu a dat dovadă de respect față de câinele regal, un caz ce relevă nervozitatea juntei ultra-regaliste aflate la putere după lovitura de stat din luna mai 2014.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

2 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

3 VIDEO Momentul în care un lunetist ucrainean elimină mai mulți soldați ruși

4 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

5 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze