Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea însemna sfâșitul rasei umane (Stephen Hawking)

Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea însemna sfâșitul rasei umane (Stephen Hawking)

Cunoscutul astrofizician britanic Stephen Hawking - care poate comunica doar prin intermediul unui calculator, fiind diagnosticat cu boala Lou Gehrig - a avertizat că dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea însemna sfârșitul omenirii, relatează AFP.

Într-un interviu acordat BBC, Hawking a indicat că acest tip de tehnologie ar putea evolua rapid și depăși capacitățile omenirii — un scenariu similar celui din filmul "Terminatorul".

"Formele primitive de inteligență artificială pe care le avem s-au dovedit foarte utile, însă mă gândesc că dezvoltarea unei inteligențe artificiale complete ar putea însemna sfârșitul rasei umane", a precizat profesorul de matematică de la Universitatea Cambridge.

"Oamenii, limitați de o evoluție biologică lentă, nu ar putea concura și ar fi depășiți", a explicat Hawking, considerat unul dintre cei mai străluciți oameni de știință în viață.

Diagnosticat cu boala Lou Gehrig, cunoscută și sub numele de scleroză laterală amiotrofică sau ALS, Stephen Hawking se deplasează într-un scaun cu rotile și vorbește prin intermediul unui calculator, amintește AFP.

În același interviu pentru BBC, Hawking a precizat că internetul a adus atât beneficii cât și dezavantaje, invocând în acest sens avertismentul noului șef al agenției de spionaj britanice GCHQ, potrivit căruia internetul a devenit un centru de comandă pentru criminali și teroriști.

"Companiile de internet trebuie să depună mai multe eforturi pentru a contracara amenințarea, însă dificultatea constă în a face acest lucru fără a sacrifica libertatea și intimitatea", susține astrofizicianul de 72 de ani.

Avertismentul său vine în contextul în care Hawking a anunțat marți că sistemul prin care comunică, îmbunătățit de grupul american Intel, va fi disponibil gratuit pentru comunitatea științifică în ianuarie 2015.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”