Dr. Dre - cel mai bogat rapper din lume, după ce Apple a cumpărat Beats Electronics cu 3 miliarde de dolari

Dr. Dre - cel mai bogat rapper din lume, după ce Apple a cumpărat Beats Electronics cu 3 miliarde de dolari

Dr. Dre a devenit cel mai bogat rapper din lume după ce grupul american Apple a achiziţionat, cu 3 miliarde de dolari, compania sa Beats Electronics, care deţine o platformă online de muzică şi produce echipamente audio, conform unui material amplu publicat de Mediafax.

Grupul Apple va plăti în total 3 miliarde de dolari pentru compania Beats Electronics, ale cărei căşti audio au fost promovate de numeroşi sportivi celebri şi cântăreţi renumiţi, precum Lady Gaga şi Nicki Minaj. Compania californiană este cunoscută şi pentru noul ei serviciu muzical online pe bază de abonament, intitulat Beats Music.

Aproximativ 2,6 miliarde de dolari vor fi plătiţi imediat după finalizarea tranzacţiei, prevăzută pentru sfârşitul lunii septembrie, iar restul sumei va fi achitată în plăţi ulterioare.

"Muzica are un rol atât de important în vieţile noastre şi ocupă un loc special în inimile noastre, ale celor de la Apple", a declarat patronul Apple, Tim Cook. "De aceea noi continuăm să investim în muzică şi să creăm aceste echipe extraordinare, pentru a continua să dezvoltăm cele mai inovatoare produse şi servicii muzicale din lume", a adăugat el.

Grupul Apple reprezintă o referinţă în domeniul descărcărilor cu plată a fişierelor muzicale digitale prin intermediul magazinului său online iTunes. Însă modul de consum muzical este pe cale să se schimbe: în loc să plătească pentru a descărca mai multe albume pe lună, fanii muzicii se abonează tot mai mult la servicii de ascultare a muzicii pe internet precum Spotify.

Pe de altă parte, marele câştigător al acestei tranzacţii este rapperul Dr. Dre. Drumul a fost lung pentru acest rapper (al cărui nume real este Andre Young), plecat dintr-un cartier rău famat din Los Angeles şi devenit cel mai bogat star hip-hop din lume, iar anumite căşti audio în culori vii l-au ajutat să îl parcurgă.

Cunoscut sub numele Dr. Dre, rapperul, în vârstă de 49 de ani, ar trebui să ocupe primul loc în Topul Forbes ale celor mai bogaţi cântăreţi hip-hip din lume, după ce Apple a cumpărat cu 3 miliarde de dolari compania sa Beats Electronics, pe care muzicianul a înfiinţat-o în urmă cu opt ani. Dr. Dre a fost recrutat cu această ocazie de grupul american Apple.

Forbes a făcut o serie de calcule, miercuri, şi consideră că această cumpărare a Beats Electronics cu 3 miliarde de dolari va face să crească averea muzicianului american, după achitarea impozitelor şi a taxelor, la o sumă cuprinsă între 700 milioane şi 800 milioane de dolari, puţin sub aceea a lui Jimmy Iovine, cofondator al Beats Electronics şi recrutat la rândul său de Apple, care are o avere de 970 milioane de dolari. Alţi experţi sunt de părere că Dr. Dre ar putea să devină primul miliardar din universul muzicii hip-hop.

Dr. Dre îl va detrona astfel pe Sean "Diddy" Combs, fostul deţinător al titlului de cel mai bogat rapper din lume, cu o avere estimată la 700 milioane de dolari. Rapperul Jay-Z va ocupa în acest top locul al treilea cu o avere de 520 milioane de dolari, iar Topul 5 al celor mai bogaţi rapperi va fi completat de Bryan "Birdman" Williams (160 milioane de dolari) şi 50 Cents (140 milioane de dolari).

"Hip-hopul se află de acum în inima culturii populare americane", a declarat Robert Thompson, profesor la Universitatea Syracuse din New York.

"Dacă un artist hip-hop îşi face un nume şi câştigă bani, apoi este suficient de şmecher pentru a explora alte piste, viaţa lui devine o veritabilă poveste de succes în stil american", a adăugat el.

Dr. Dre, căruia i se spune "The Doctor", a lucrat cu cei mai importanţi artişti rap, precum Eminem, Snoop Dogg, Sean Combs, şi a lansat stilurile gangsta rap şi G-Funk pe coasta de vest din Statele Unite.

Rapperul a câştigat şase premii Grammy şi a fost primul artist hip-hop recompensat cu titlul de producătorul anului la gala Grammy Awards din 2001.

Totul a început pe străzile dominate de violenţă şi de bandele de cartier din Compton, în sudul Los Angelesului, unde s-a născut Andre Romelle Young, în februarie 1965, din părinţi care au divorţat când el avea vârsta de trei ani.

După ce a lucrat o vreme ca DJ, a lansat în 1988 un album cu grupul N.W.A., pe care l-a înfiinţat cu Ice Cube. Discul a fost criticat pentru violenţa versurilor sale.

A părăsit grupul în 1990 pentru a înfiinţa Death Row Records, o casă de discuri care i-a lansat primul său album solo, "The Chronic", în 1992, un material discografic care s-a bucurat de un succes comercial răsunător, înainte de a înfiinţa în 1996 compania Aftermath Entertainment.

După decesele rapperilor Tupak Shakur şi Notorious B.I.G., Dr. Dre a decis să ducă pentru o vreme o existenţă discretă, dar a revenit în atenţia publicului în 1999, cu al doilea său album de studio.

Apoi, a descoperit un tânăr rapper alb, Eminem.

Un alt premiu Grammy câştigat în 2001 l-a propulsat şi mai sus. Şi-a multiplicat producţiile, a făcut afaceri. A înfiinţat în 2008 Beats Electronics, în colaborare cu Jimmy Iovine.

Compania este specializată în produse electronice şi este celebră pentru căştile sale audio în culori vii care sunt purtate de vedete din sport şi din industria de divertisment.

Dr. Dre a fost văzut purtând aceste căşti pe urechi, la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. A fost o strategie de marketing genială adoptată de Beats Electronics. Potrivit site-ului specializat Pocket-Lint, compania californiană şi-a văzut vânzările crescând cu 116%, se spune în încheierea materialului Mediafax.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA