Dragoş Pătraru critică dur postul care îi găzduieşte emisiunea: Mi-e RUŞINE că lucrez în TVR!

Dragoş Pătraru critică dur postul care îi găzduieşte emisiunea: Mi-e RUŞINE că lucrez în TVR!

Dragoş Pătraru, realizatorul "Starea Naţiei", de la TVR 1, spune că îi este ruşine că TVR nu a difuzat imagini, vineri noapte, despre tragedia din Colectiv, publicând doar informaţii pe crawl, jurnalistul precizând că a aflat, cu stupefacţie, că nu există o procedură de intrare în breaking news.

Într-un text intitulat "TVR, serviciul public care nu are program cu publicul", publicat luni pe blogul său, Dragoş Pătraru spune că, deşi nu este angajatul televiziunii publice, îi este ruşine de modul în care a reflectat Televiziunea Română, în noaptea de vineri spre sâmbătă, tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti.

"Ce simt că sunt eu dator să evidenţiez este lipsa de reacţie a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informaţii pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteţi închipui aşa ceva? Într-o instituţie supraaglomerată, cu atât de mulţi oameni, cu atât de multe resurse, o instituţie blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înţeleg şi nu reuşesc. Cum e posibil aşa ceva? E ca şi cum într-un spital ai duce urgenţele întâi la cantină. E ca şi cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului", scrie Dragoş Pătraru.

Potrivit acestuia, televiziunea publică are, peste tot în lume, atribuţii foarte clare şi joacă un rol foarte important în cazuri de urgenţă. "Ce s-ar fi întâmplat dacă vineri seară ar fi avut loc un cutremur mare? B1 TV, de pildă, postul privat de ştiri care nu a transmis nimic de la locul tragediei, are doar o responsabilitate morală, faţă de propriii telespectatori. E problema lor. TVR nu e în aceeaşi situaţie. Televiziunea publică are datoria scrisă, reglementată prin lege, de a informa populaţia, toată populaţia, în cazuri de urgenţă. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proporţii. Iar TVR avea obligaţia de a-i informa pe cetăţeni. Alocând pentru asta toate resursele pentru care oamenii plătesc, lună de lună, abonamentul TV", spune Dragoş Pătraru.

El precizează că îi este ciudă că trebuie să spună că, vineri seară, treaba televiziunii publice a fost făcută de televiziunile private, precizând că, după toate cele întâmplate, televiziunea publică trebuie să ia măsurile necesare pentru ca instituţia să funcţioneze cât mai rapid aşa cum trebuie, în interesul cetăţenilor, nu în interesul partidelor aflate la putere, nu în interesul angajaţilor instituţiei.

"Şi până vineri seară am fost tare mândru că lucrez la televiziunea publică. Acum, mi-e ruşine (...) Ruşine! Ruşine cu care trăiesc de trei zile mulţi oameni din TVR. Iar asta sper să se vadă cât mai rapid, pentru început prin câteva decizii concrete", spune Dragoş Pătraru, precizând că televiziunea publică trebuie fie închisă, fie relansată pe cu totul alte coordonate, iar oamenii din TVR trebuie să înţeleagă că acolo nu este raiul pilelor, nu este locul călduţ unde vremea trece, leafa merge.

"Avem de-a face cu o instituţie care de ani de zile nu este practic condusă. Da, există scuze, există explicaţii, le tot aud: trebuie schimbată legea, trebuie modificat regulamentul, asta n-avem voie, ailaltă nu se poate... Dincolo de toate astea, televiziunea publică trebuie să îşi facă treaba de serviciu public. În primul rând, să-i informeze pe oameni. Apoi să-i educe, să-i distreze, să fie o platformă pentru ideile politice şi aşa mai departe. Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României. Iar asta nu trebuie să se mai întâmple niciodată", mai spune Dragoş Pătraru.

Pe de altă parte, Mihaela Carpea, jurnalistă în SRTv, a scris pe contul său de Facebook că jurnalişti ai Televiziunii Române au fost prezenţi în noaptea de vineri spre sâmbătă la locul tragediei, informaţiile fiind difuzate pe site-ul stiri.tvr.ro şi pe pagina de Facebook a Ştirilor TVR, în condiţiile în care nimeni cu responsabilitate din TVR nu a decis întreruperea emisiei obişnuite a televiziunii publice.

Mihaela Carpea a mai spus că, deşi jurnaliştii TVR şi-au făcut treaba, vor rămâne în conştiinţa publică drept "graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri".

"Explicaţii inutile: Am ţinut sus site-ul http://stiri.tvr.ro/ din momentul în care au apărut primele informaţii - de la colegul nostru Daniel Dude, care era blocat în al doilea infern - cel de lângă club, de la colegi de-ai noştri care plecaseră de acasă către incendiu sau care începuseră să adune informaţii din maşină, de pe stradă, de unde erau, de la reporteri care intraseră deja în legătură cu răniţi, martori, instituţii. Fremătam toţi şi nu trebuia să ne convoace nimeni să ne facem treaba. Trimiteau toţi către noi tot ce aflau nou, inclusiv fotografii şi secvenţe video filmate cu telefonul mobil. Lucram cu toţii, într-un regim oribil de conexiune din cauza unor directive interne tehnice greţoase şi inutile. Nimeni nu a aşteptat să fie convocat într-o redacţie ca să îşi facă treaba. Aşteptam, da, un semn că se va sparge şi emisia. Între timp, informaţia curgea! Şi pe site, şi pe Facebook! Semnul ăla însă nu a venit. Nu înţeleg de ce. Nu aş fi putut face nimic pentru asta, oricum. Nici eu, nici oamenii care erau pe teren. Mai mult, pe ecran rula un crawl pe care era scrisă greşit adresa site-ului de ştiri. Singurii timpi relativ morţi erau ăia în care un coleg era preluat de alt coleg cu maşina ca să ajungă în redacţie. De frică, nu pot să îi tăguiesc aici pe colegii mei care lucrează la site şi care şi-au făcut treaba. Sunt multe şanse să se sesizeze o comisie anume şi vor urma hârtii, proceduri, interpretări. Vom rămâne însă în conştiinţa publică «graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri». Primul pe lista publicată de IML este numele unui coleg care lucra în grupul de montaj de lângă noi. Marius Ruşitoru (în vârstă de 27 de ani, editor de imagine în TVR, n.r.)", a scris Mihaela Carpea.

Pe de altă parte, şi un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Jucan, a criticat pe Facebook faptul că TVR nu a difuzat vineri noapte informaţii în regim de breaking news despre tragedia din Colectiv.

"Vineri, de la ora 23.30, ştirea dezastrului din clubul Colectiv băga televiziunile în regim «breaking news». TVR habar nu avea. Pe parcursul nopţii, majoritatea televiziunilor şi-au chemat reporterii şi prezentatorii de acasă. TVR dormea. De dimineaţă, toate televiziunile prezentau pe larg ce se întâmpla, cu care şi oameni la faţa locului. TVR încă dormea. Totuşi, au fost jurnalişti de la TVR care au mers la locul dezastrului din proprie iniţiativă, unii dintre aceştia sunându-şi şefii. Degeaba, TVR nu şi-a modificat programul. Să vă fie ruşine! Voi încă nu înţelegeţi rolul special pe care îl aveţi faţă de români! Probabil vă veţi scuza public că nu aţi avut oameni plătiţi care să vină, cel puţin acesta este mesajul care răzbate. Asta nu este scuză. Pot înţelege că TVR se află într-o situaţie financiară grea. Pot înţelege că nu poate acoperi evenimente importante, cu frecvenţă medie. Dar nu pot înţelege de ce TVR nu se poate mobiliza într-o situaţie de dezastru, ca aceasta! Sunteţi obligaţi să aveţi o procedură de urgenţă pentru astfel de momente care, uitaţi, îndoliază naţiunea! Sunteţi post public, plătit din bani publici, cu obligaţii speciale faţă de români! Treziţi-vă sau plecaţi toţi acasă!", a scris Valentin Jucan pe contul său de Facebook.

Pe de altă parte, începând de sâmbătă dimineaţă TVR s-a mobilizat şi a dedicat spaţii importante de emisie şi ediţii speciale tragediei din clubul Colectiv.

TVR 1, principala televiziune din portofoliul Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a difuzat pe crawl în noaptea de vineri spre sâmbătă informaţii despre tragedia din clubul Colectiv. De asemenea, informaţii despre victimele tragediei au fost transmise începând de vineri noaptea în regim de breaking news pe site-ul stiri.tvr.ro. Totodată, începând de sâmbătă, de la ora 14.00, TVR nu a mai difuzat publicitate, iar siglele televiziunilor din portofoliul SRTv au fost înlocuite cu unele alb-negru, au precizat, duminică, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii televiziunii publice.

TVR 1 şi-a modificat programul obişnuit sâmbătă, difuzând şase ediţii speciale, sub titulatura "Tragedia care a îndoliat România", cărora li s-au adăugat informaţiile despre tragedia din clubul Colectiv din Telejurnalele postului. De asemenea, sâmbătă, de la TVR 1 au fost scoase emisiunile "Gala umorului", reluarea show-ului de divertisment "O dată-n viaţă", dar şi programele "Starea Naţiei", "Politică şi delicateţuri", "Gărzi de poveste", "Exclusiv în România", "Teleenciclopedia", un concert al Fundaţiei Margareta şi teleshoppingul. Toate acestea au fost înlocuite cu 10 ore de ediţii speciale dedicate tragediei din Colectiv.

Totodată, duminică, TVR 1 a difuzat mai multe ediţii speciale dedicate tragediei din clubul Colectiv, care au înlocuit programe obişnuite ale televiziunii. Din grila de duminică a TVR 1 a ieşit "Gala Operelor Naţionale" şi a intrat un concert înregistrat de la Festivalul Enescu. În plus, TVR 1 nu a transmis, duminică, în direct, extragerile Loto, aşa cum era programat, şi nici meciul CFR Cluj - Steaua, ca urmare a declarării doliului naţional.

Şi celelalte televiziuni ale SRTv şi-au modificat grilele, TVR 2 şi TVR Internaţional difuzând ediţii speciale dedicate tragediei şi înlocuind unele emisiuni din programul obişnuit, ca şi TVR 3 şi TVR Moldova. De asemenea, "Ediţia specială" dedicată tragediei, de sâmbătă, de la ora 21.00, de pe TVR 1, a fost difuzată în simulcast şi pe TVR 2. În plus, pe lângă programele speciale de duminică de pe TVR 1, TVR 2 a difuzat, seara, o ediţie specială dedicată tragicului eveniment.

Pe de altă parte, luni, la TVR 1 nu vor fi difuzate "Starea Naţiei", filmul "Charlot se întoarce târziu acasă", serialul "Aventurile tânărului Hercule", talk show-ul "Tot ce contează" şi programele de teleshopping. În locul acestora, în grila TVR 1 vor intra un recital al lui Alexandru Tomescu, un documentar despre Arsenie Boca şi o ediţie specială de două ore a emisiunii "Vorbeşte liber".

Totodată, Televiziunea Română a precizat că, pe perioada de doliu naţional, programul său mai poate suferi modificări, în funcţie de informaţiile de ultimă oră apărute, care vor fi difuzate în regim de breaking news.

În urma incendiului declanşat vineri seară în clubul Colectiv, au murit 30 de persoane, iar peste 180 au fost rănite. Un număr de 137 de răniţi mai erau internaţi, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

4 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…

5 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia