Elena Serova, prima femeie rusă în cosmos după 17 ani

Elena Serova, prima femeie rusă în cosmos după 17 ani

Elena Serova, 38 de ani, va urca în noaptea de joi spre vineri la bordul navetei spațiale TMA-14M în direcția ISS pentru o misiune de aproximativ șase luni, devenind astfel prima femeie rusă care pleacă în cosmos după 17 ani, informează AFP.

"Voi fi prima femeie rusă care ajunge pe Stația Spațială Internaționala (ISS). Avem, împreună cu echipajul, o responsabilitate uriașă față de oamenii care ne-au pregătit și cărora pot să le spun că nu-i vom dezamăgi", a declarat ea la o conferință de presă.

Elena Serova va decola de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan alături de cosmonauții rus Aleksandr Samokutiaev și american Barry Wilmore. Acest zbor are loc după ce Rusia a sărbătorit, în 2013, 50 de ani de la primul zbor în spațiu al unei femei, sovietica Valentina Tereșkova, la 16 iunie 1963.

Ea a fost urmată de Svetlana Savițkaia în 1982 și în 1984. Ultima ieșire în cosmos a unei rusoaice datează din perioada 1994-1995, când Elena Kondakova a efectuat inițial o misiune de 5 luni, iar în mai 1997 o misiune de 10 zile la bordul unei navete americane.

Zborul Elenei Serova, membră a echipei de cosmonauți profesioniști, marchează un moment de cotitură, cu atât mai mult cu cât revenirea femeilor în activitatea de cucerire a spațiului rămâne un subiect controversat în Rusia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale