estioinvingatoare.ro - un site care vine în ajutorul femeilor bolnave de cancer mamar

estioinvingatoare.ro - un site care vine în ajutorul femeilor bolnave de cancer mamar

Site-ul estioinvingatoare.ro, dedicat femeilor afectate de cancer mamar, a fost lansat miercuri în cadrul unui eveniment la care au participat medici, personalități din lumea mondenă și paciente. Platforma își propune să vină în ajutorul femeilor atât în ceea ce privește prevenirea cancerului mamar, cât și în privința oferirii de informații referitoare la reconstrucția sânului după o mastectomie.

Cei prezenți la eveniment au subliniat faptul că, de peste un an, protezele pentru persoane ce au suferit de o operație de extirpare a unei tumori canceroase la nivelul sânului sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Costul operațiilor de natură cosmetică însă este suportat de pacient.

Evenimentul de miercuri, când este celebrată Ziua Internațională a Conștientizării cu privire la Reconstrucția de Sân, la care au participat medicii Alexandru Blidaru, Cristian Bordea, Dan Jinga, Dragoș Zamfirescu, Ana Maria Oproiu și Beatrice Vîlcu de la Romger Medical — mentorul campaniei de care este legată platforma online, a fost moderat de Virgil Ianțu.

"Faptul că operația de reconstrucție e compensată de Casa de Asigurări e minunat. Problema esențială în România e că boala aceasta se diagnostichează târziu. Scopul e să nu facem mastectomie", a spus doctorul Alexandru Blidaru de la Institutul Oncologic București. El a arătat că, în timp ce în Occident doar 20% din cazurile de cancer la sân se rezolvă cu mastectomie, în România aproape 80% din cazuri necesită intervenția aceasta. Blidaru a amintit că în România prima pacientă care a suferit o reconstrucție mamară cu proteză a fost înregistrată în 1999.

La rândul său, Dan Jinga și-a amintit că, în urmă cu un an și jumătate, se afla în Parlamentul României când a fost adoptată decizia ca reconstrucția mamară după o operație de cancer să fie decontată de Casa de Asigurări. El a spus că, deocamdată, targetul este de 800 de proteze mamare pe an, dar cifra ideală s-ar ridica la 2.000.

Unul din rolurile platformei lansate miercuri este să informeze persoanele afectate de cancer mamar, care suferă o extirpare de sân, că reconstrucția este susținută din fonduri publice, deoarece, în prezent, acest lucru este puțin știut, au subliniat cei prezenți.

"Cele 800 de operații de proteze care fi trebuit făcute (anul trecut — n.r.) sunt o pierdere. Au fost retrași banii alocați anul trecut pentru aceasta. Anul acesta sunt suficient de multe proteze care pot fi puse gratis"a declarat Ana-Maria Oproiu.

Ea a menționat că, anul trecut, în București, au fost realizate 75 de asemenea operații. În prezent, operațiile de reconstrucție după mastectomie pot fi realizate în nouă spitale din București și 19 centre clinice din țară. Respectivele clinici sunt disponibile pe estioinvingatoare.ro . De asemenea, persoanele interesate pot afla, pe aceeași platformă, povești ale unor femei care au trecut prin experiența mastectomiei, pot afla care sunt drepturile celor care suferă de cancer la sân sau pot adresa întrebări.

Doctor Dragoș Zamfirescu, președintele Asociației Chirurgilor Plastici din România, a povestit că a realizat chiar miercuri o ultimă operație de reconstrucție de sân pentru o pacientă care a suferit mai multe intervenții de-a lungul a doi ani. El a spus că multe femei care au suferit mastectomii nu apelează la operații de reconstrucție din cauza lipsei de informare. La rândul ei, Beatrice Vîlcu a adăugat că majoritatea pacientelor cu care a vorbit de-a lungul timpului nu au apelat la o asemenea operație din cauza lipsei de bani.

Prezentă la evenimentul de miercuri a fost și Dania Șelaru, care a suferit o intervenție pentru extirparea unei tumori maligne la sân și apoi o operație de reconstrucție mamară în 2012. Ea a mărturisit că a avut nevoie, ca pacient, de informații "corecte și disponibile", iar la acel moment s-a îndreptat spre platforma breastcancer.org .

Breast Reconstruction Awareness Day (BRA Day) este ziua dedicată femeilor care au suferit una sau mai multe operații de reconstrucție a sânului după ce au suferit de cancer mamar și este marcată la nivel internațional pe 21 octombrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”