Eurobarometru 2014: Cine mai pleacă în vacanţă şi cât cheltuie

Eurobarometru 2014: Cine mai pleacă în vacanţă şi cât cheltuie

Un număr tot mai mare de europeni nu vor pleca în vacanţă anul acesta şi se pare că tot mai mulţi vor renunţa la concediul de vară. 29% dintre europeni declară că vor sta acasă în 2014, cu 3 procente mai mult ca în 2013. Cei mai mulţi sunt din Spania şi Italia, 39%, respectiv 38%, cu 6 procente mai mult decât anul trecut, arată Analiza Europeans and Holidays Barometer pe 2014.

54% dintre europeni nu vor nici în ruptul capului să renunţe însă la vacanţa de vară, chiar dacă, pentru mai bine de jumătate dintre ei, va fi singura vacanţă de anul acesta. 

Iar 76% dintre europenii care susţin că nu renunţă la concedii în 2014 spun că vor rămâne în Europa. 

Vacanţă = cel puţin 4 nopţi departe de casă

Austria trece pe primul loc la intenţiile de plecare în vacanţă, tot mai mulţi austrieci declarând că nu renunţă la concedii, mai mulţi decât înainte de criză chiar. Franţa, care până acum era cap de listă la intenţii de plecare, trece pe locul doi. Francezii sunt urmaţi de nemţi, britanici şi italieni. Belgienii şi spaniolii sunt la coada clasamentului.

Franţa pierde teren şi ca destinaţie de vacanţă, până acum era pe primul loc, acum e egalată de Italia, 17% dintre cei intervievaţi spunând că îşi vor face concediul în Franţa sau Italia. Alţi 13% în Spania, iar 11% în Grecia, Croaţia, Portugalia. 

Câţi bani cheltuiesc europenii în vacanţă? 

14% dintre repondenţi spun că taie din banii de concediu, alţi 17% reduc bugetele pentru bunuri IT şi ieşiri, în timp ce 17% spun că nu vor mai cheltui atât de mulţi bani pe haine.  

Englezii preconizează că vor cheltui aproximativ 3 000 de euro pentru vacanţa de vară (cu 129 de euro mai mult ca anul trecut). Belgienii şi austriecii în jur de 2 500 de euro. Francezii aproximativ 2 200 euro.

Când vine vorba de bugetele totale pentru vacanţă, se vede o diferenţă destul de mare între tările nordice şi cele latine. 700 de euro îi despart pe englezi, germani, austrieci şi belgieni de francezi, italieni şi spanioli (în 2008, de exemplu, diferenţa era de 372 de euro).

Concediul fără mare nu-i concediu    

Cei mai mulţi pleacă în vacanţă să se odihnească, 62%, alţi 34% spun că vor să descopere lucruri noi, iar marea rămâne destinaţia favorită, fiind preferată de 62% dintre repondenţi. 18% preferă totuşi muntele. 

71% dintre europeni îşi pregătesc concediul din timp. În jur de 28% optează pentru last minute travel. Austriecii şi germanii par a  fi cei mai organizaţi, 81%, respectiv 80%, dintre repondenţi începuseră deja să şi pregătească vacanţa la începutul anului, când a fost efectuat sondajul, în timp ce italienii preferă să lase totul pe ultima sută de metri (56%). 

Internetul şi concediile

La întrebarea cum intenţionaţi să vă cumpăraţi biletele de avion, tren, hotel, cei mai mulţi au răspuns cu ajutorul internetului, 59% (în 2005 doar 28% dintre europeni foloseau internetul pentru a-şi organiza concediile). 32% se duc direct pe site-ul companiei/hotelului, 19% intră pe un site specializat şi 16% folosesc site-ul unei agenţii. Şi, probabil contrar aşteptărilor, foarte puţini consultă reţelele sociale când vine vorba de vacanţe. 

72% dintre europeni preferă să îşi organizeze vacanţa singuri. 26% vor la all inclusive. 67% stau la hotel, bed&breakfast sau închiriază ceva, 23% stau la prieteni, 22% închiriază o rulotă (cei mai mulţi francezi, italieni şi austrieci). 

Cea mai mare teamă în concediu? Să nu mă îmbolnăvesc, eu sau un membru al familiei (70%).

Spania, criză de vacanţă

1 din 2 spanioli spun că nu vor pleca în concediu în 2014. Spaniolii au cel mai mic buget comparat cu restul ţărilor din listă, chiar dacă au mai adăugat ceva la banii de concediu, cam 7 procente. Sunt ultimii la organizat vacanţe pe net şi cei mai mulţi spun că merg în vacanţă ca să se relaxeze (39%)

Britanicii pleacă în concediu ca să fie cu familia şi prietenii (43%). Tot ei au cel mai mare buget, sunt primii la capitolul organizat vacanţa cu ajutorul internetului şi sunt cel mai bine asiguraţi (asigurare de sănănătate, maşină, pierderi). 

64% dintre francezi îşi fac vacanţa în propria ţară şi 73% îşi organizează singuri vacanţele.  

Italienii vor la mare şi sunt pe ultimul loc la capitolul asigurări (27% au asigurare de sănătate, 39% pentru maşină). 

Germanii îşi organizează singuri vacanţele (73%) dar în acelaşi timp tot ei sunt printre primii care cumpără pachete all inclusive destul de des (31%). 80% dintre ei îşi fac concediul în Europa.

47% dintre belgieni au spus că pleacă în vacanţă în 2014, cu 12 procente mai puţini ca în 2012, şi sunt pe ultimul loc când vine vorba de organizat pe cont propriu vacanţa.

Austriecii ocupă primul loc la intenţii de plecare şi se tem cel mai tare de un atac terorist.

Analiza Europeans and Holidays Barometer, 2014 a fost făcută de Ipsos pentru Europ Assistance. Au fost intervievate aproximativ 3 500 de persoane din Franţa, Spania, Italia, Belgia, Austria, Germania, UK, în februarie-martie 2014. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...