EXCLUSIV Dan Hăulică a murit. Marele critic de artă avea 82 de ani

EXCLUSIV Dan Hăulică a murit. Marele critic de artă avea 82 de ani

Absolvent al Facultăţii de filologie şi al Institutului de arte plastice, eseist literar, critic de artă, membru corespondent (din 1993) al Academiei Române, Dan Hăulică a fost redactor-şef pentru o lungă perioadă de timp al revistei de literatură universală Secolul 20. 

Între 1956-1958 a fost redactor la "Gazeta literară" din Bucureşti, de unde a fost transferat în funcţia de cercetător la Institutul de istorie şi teorie George Călinescu.

În aprilie 1989, a semnat, alături de alte şase personalităţi (Geo Bogza, Ştefan Augustin Doinaş, Octavian Paler, Mihail Şora, Al. Paleologu şi Andrei Pleşu), o scrisoare colectivă adresată Uniunii Scriitorilor, prin care se protesta faţă de măsurile luate asupra lui Mircea Dinescu, exclus din redacţia României Literare.

A fost preşedinte al AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă), ales în 1981. În 2012 era preşedinte de onoare al aceleiaşi asociaţii. A fost preşedinte al CAMERA (Consiliul Mondial pentru Editarea şi Cercetarea Artei), ales în 1986.

 

La data de 31 iulie 1990, Dan Hăulică a fost numit în calitatea de ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…